Topinambur je zázračná plodina, kterou ocení zejména diabetici! Zjistěte i něm více

Nebaví vás klasické brambory? Vyzkoušejte topinambur!

V našem článku se dozvíte, jak chutná, proč je tak oblíbený, jak poznat kvalitní a čerstvou plodinu i do jakých receptů ho přidat.

Jak ho jednou vyzkoušíte, už na něj nedáte dopustit, to vám zaručujeme!

Co to je topinambur?

Tato zelenina je odrůda slunečnice s hrudkovitou hlízou a slupkou, která může být zabarvená do žluté, červené nebo fialové v závislosti na půdě, ve které roste a vzhledem často připomíná kořen zázvoru.

Na rozdíl od toho, co název napovídá (nazývá se i jako jeruzalémský artyčok) tato zelenina nemá nic společného s Jeruzalémem ani artyčokem, ale je odvozena z italského slova pro slunečnici, girasole.

Stejně jako brambory se dá péct, vařit, dusit a smažit. Budou se však vařit rychleji než brambory a pokud je nebudete bedlivě sledovat, lze je během několika minut snadno rozvařit.

Nyní je k dispozici více než 200 druhů topinamburů. Používají se nejen v mnoha produktech jako zdroj fruktózy, ale také k výrobě alkoholu.

Čerstvá zelenina rozkrojená na půl.
Zdroj: eiarsrl.com

Jak chutná topinambur?

Hlízy topinamburu s bělavou nebo načervenalou slupkou, mají příjemně nasládlou chuť a mírně kouřovou vůni.Na rozdíl od brambor se dá topinambur jíst i syrový a neobsahuje žádný škrob. Proto je doporučován především diabetikům, protože obsahuje inulin, který snižuje glykemický index potravin.

Zdravotní benefity topinamburu

Slunečnice ukládají své sacharidy ve formě škrobu, který tělo na rozdíl od cukru nevyužívá pro energii.

Doporučují se jako náhražka brambor pro diabetiky, protože zasytí, ale nevstřebávají se do těla, a pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi. Mouka z topinamburu se také doporučuje těm, kteří jsou alergičtí na pšenici a další obiloviny.

Má vysoký obsah vlákniny, která zlepšuje činnost trávicí soustavy a podporuje látkovou výměnu.

Působí také pozitivně na snižování hladiny cholesterolu v krvi a má detoxikační a antistresové účinky.

Nutriční hodnoty topinamburu (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
72 kcal17 g10 g0 g0 g2 g1,6 g4 mg

Jaké vitamíny a minerály topinambur obsahuje?

  •  vitamíny skupiny B, A, C
  • minerály draslík, hořčík, železo 
  • některé aminokyseliny
  • obsahuje inulin (škrob), který má velmi pozitivní účinky na celkové zdraví
Zdravotní benefity, které poskytuje škrob nazývaný inulin.
Zdroj: verywellhealth.com

Jak vybrat topinambur?

Vybírejte hladké, čisté, neposkvrněné, pevné hlízy s minimem hrbolků. Vyhněte se těm s vrásčitou slupkou, měkkými skvrnami, skvrnitými zelenými oblastmi nebo klíčky.

S topinamburem zacházejte opatrně, protože se snadno pomačkají. Syrové slunečnice by měly být skladovány na chladném, suchém a dobře větraném místě mimo dosah světla.

Mohou být také uloženy v lednici v šuplíku na zeleninu, zabalené do papírových utěrek, aby absorbovaly vlhkost, a uzavřené v plastovém sáčku.

Topinambury, mohou být syrové slunečnice skladovány po dobu 1 až 3 týdnů. Vařené by měly být chlazeny a spotřebovány do 2 dnů. Konzervování a zmrazování se nedoporučuje kvůli změně barvy a zhoršení textury.

Topinambur na dřevěném prkénku rozříznutý na půl s bílou dužinou.
Zdroj: foodrevolution.org

Jak topinambur připravit?

Dužnina artyčoku se odbarví, pokud je vystavena vzduchu, proto dejte oloupanou zeleninu do misky s okyselenou vodou (studená voda se šťávou z citronu nebo špetkou bílého vinného octa), dokud nebude připravena k vaření.

Před konzumací nebo vařením hlízy důkladně vydrhněte kartáčem na zeleninu. Slupky jsou jedlé.

Pokud je však musíte oloupat, odřízněte menší hrbolaté oblasti a odstraňte slupku pomocí škrabky na zeleninu.

Pokud je budete jíst vařené, bude pro vás snazší je nejprve celé a neoloupané uvařit, vařit v páře nebo v mikrovlnné troubě a v případě potřeby pak oloupat.

Topinambury se dají vařit podobně jako brambory nebo pastinák a jsou výborné pečené, restované, obalené v těstíčku a smažené nebo jako pyré do lahodné polévky.

Hlízy se dají konzumovat i syrové. V syrovém stavu připomínají chuťově ředkvičku, tepelně upravené pak mohou posloužit jako příloha a příznivci zdravé výživy hlízy občas také odšťavňují.

Topinambur si výborně rozumí se skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, cibulí a smetanou.

V jakých receptech topinambur využít?

Můžete je rozmixovat do polévky, jako je křenová polévka nebo tento krémový kaldoun s kuřecím masem
Jednoduše je podávat nakrájené najemno a osmažené, jako je topinambur na másle
Skvěle se hodí do krémových jídel, jako je uzená nebo takto zapečená treska s gratinovaným topinamburem
Můžete ho nakrájet na velké kousky a opéct je s pórkem
Topinambur můžete servírovat s čerstvým sýrem, strouhanou goudou a lískovými oříšky, jako party startér.
Různorodé recepty s jeruzalémským artyčokem.
Zdroj: Befunky.com

Jak topinambur skladovat?

S topinamburem zacházejte opatrně, protože se snadno pomačkají. Syrové slunečnice by měly být skladovány na chladném, suchém a dobře větraném místě mimo dosah světla.

Mohou být také uloženy v lednici v šuplíku na zeleninu, zabalené do papírových utěrek, aby absorbovaly vlhkost, a uzavřené v plastovém sáčku.

Topinambury, mohou být syrové slunečnice skladovány po dobu 1 až 3 týdnů. Vařené by měly být chlazeny a spotřebovány do 2 dnů. Konzervování a zmrazování se nedoporučuje kvůli změně barvy a zhoršení textury.

Použité zdroje

What Are Jerusalem Artichokes/Sunchokes?, Peggy Trowbridge Filippone, The Spruce Eats 12. 06. 2021
Jerusalem artichoke, BBC