Třesně, plodiny bohaté na vápník a vitamín C. Co dalšího byste o nich měli vědět?

Třešně, ovocné plody, které patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce.

Jsou nejen chutné, ale také obsahují vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny, které mají pozitivní účinky pro lidské tělo. 

Co dalšího byste o nich měli vědět? To vše se dozvíte v následujícím článku! 

Třešeň, peckovice plná prospěšných živin 

Třešeň je masitá peckovice rodu Prunus. Řada druhů se pěstuje za okrasnými účely a také pro dřevo, ze kterého se vyrábí kvalitní nábytek.

Většina druhů třešní pochází ze severní polokoule, kde se hojně pěstují. Asi 10 až 12 druhů je rozpoznáno v Severní Americe a podobný počet je také v Evropě. Největší koncentrace druhů je však ve východní Asii. Předpokládá se, že původním prostředím, ze kterého pěstované třešně pocházejí, je západní Asie a východní Evropa. 

Stromy třešní dosahují až do výšky 11 metrů. Plody jsou srdčitého až téměř kulovitého tvaru o průměru asi 2 cm. Mohou být žluté, červené až téměř černé.

Třešně se pěstují ve všech oblastech světa, kde zimní teploty nejsou příliš vysoké a letní teploty mírné. Vyžadují zimní chlad, aby na jaře rozkvetly.

Proč konzumovat třešně?

Různé druhy třešní vám nabídnou sladkou nebo nakyslou chuť.  

Díky vysokému obsahu antioxidantů a protizánětlivých sloučenin mohou snížit chronická onemocnění a podpořit celkové zdraví.

Mají nízký obsah kalorií a jsou plné vlákniny, vitamínů, minerálů, živin. Obsahují také antioxidanty, jako je beta-karoten a základní živinu cholin.

Byla provedena řada studií, která potvrdila, že konzumace třešní napomáhá ke správné funkci metabolismu,ke snížení hladiny cukru, krevního tlaku a cholesterolu v těle. 

Pokud rádi sportujete, zkuste přidat do svého jídelníčku třešňovou šťávu. Některé studie říkají, že pomáhá bojovat proti poškození svalů a podporuje jejich regeneraci.

Nutriční hodnoty

Třešně jsou nízkokalorické plody, které můžeme považovat za výborný zdroj vitamínu C, draslíku, hořčíku a vlákniny. 

Další nutriční hodnoty, minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce:

Nutriční hodnotyTřešně syrové 100 g
Kalorie63 kcal
Bílkoviny1,1 g
Sacharidy16 g
Tuky0,2 g
Vláknina2,1 g
Vápník 13 mg
Železo0,4 mg
Draslík 222 mg
Hořčík 11 mg
Vitamín B30,154 mg
Vitamín C7 mg

Druhy třešní

Třešeň ptačí

Třešeň ptačí, latinsky Prunus padus. Pochází ze severní Evropy a severní a severovýchodní Asie a v Severní Americe se pěstuje jako okrasná rostlina.

Větev třešně ptačí s květy a listy
Zdroj: woodlandtrust.org.uk

Svým vzhledem připomíná višni. Jedná se o opadavý strom, jež vyžaduje plné sluneční světlo a vlhkou, dobře odvodněnou půdu.

Plody této odrůdy třešně se často využívají při pečení nebo výrobě kompotů.

Třešeň Bing

Latinsky nazývaná Prunus avium “Bing”. Jedná se o nejběžnější druh tmavé třešně, kterou najdete v obchodě s potravinami, v čerstvé i mražené formě. 

Jsou pevné, šťavnaté a sladké. Jejich tvar připomíná tvar srdce. Listy jsou zelené, povislé se zoubkovanými okraji. Má bílé květy.

Třešně Bing jsou bohaté na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny.

Plody třešní Bing
Zdroj: istockphoto.com

Třešeň Yoshino

Třešeň Yoshino (Prunus x yedoensis) patří mezi druh třešní pocházející z Japonska. Pěstuje se především jako okrasný strom.

Dorůstá do výšky kolem 8 metrů, se širokou korunou také 8 metrů. Často se vysazuje v parcích, především kvůli jeho světle růžovým květům. 

Strom Yoshino třešně v krajině
Zdroj: halkanursery.com

Strom vyžaduje plné sluneční světlo a velmi vlhkou, dobře propustnou půdu.

Třešně Sargent 

Tomuto druhu třešně, latinsky Prunus sargentii, se příliš nedaří v teplých oblastech. 

Je známý pro svou krásu, poskytující po celý rok. Na jaře raší listy s fialovou nebo bronzovou barvou a květy jsou nápadně růžové. Na podzim se listy zabarví do červena a oranžova.

Vyžaduje hodně přímého slunečního světla a vlhkou, dobře propustnou půdu.

Větev třesně Sargent obsypaná květy
Zdroj: stock.adobe.com

Rozdíl mezi třešní a višní?

Tyto dvě plodiny jsou si vzhledově velmi podobné. Jak se od sebe odlišují?

  • Obsah kyselin v třešni je nízký, proto mají višně kyselejší chuť.
  • Stromy višní jsou menší, dorůstají do výšky zhruba 5 metrů. 
  • Barva plodů višní je tmavě červená, zatímco třešně jsou žluté, červené až černé.  

Pěstování třešní

Třešně mají krátké vegetační období a mohou růst ve většině mírných zeměpisných šířek. Začínají kvést v dubnu a vrcholná sezóna pro sklizeň je v létě.

Třešně obecně vyžadují dostatek slunečního světla, ideální je místo, kde mohou každý den dostávat více jak 6 hodin přímého slunečního záření. Měly by být vysazeny v dobře odvodněné půdě.

Na rozdíl od jiných plodin mají třešně dvě období výsadby. Vyžadují relativně vlhkou půdu, aby se dobře uchytily. Proto je zasaďte pozdě na podzim nebo brzy na jaře. Mladé třešně mohou být zdánlivě malé, ale nakonec dorůstají do výšky 6 až 9 metrů. 

Pokud budete sázet více třešní, rozmístěte je od sebe 10 až 12 metrů. Požadované rozestupy umožňují opylení mezi stromy.

Zpracování třešní

Třešně můžete použít do sladkých i slaných pokrmů, například do:

  • bublaniny
  • limonády
  • kachních prsou s třešňovou omáčkou
  • sušenek
  • brownies
  • smoothie
  • dortů

Dále třešně můžete zamrazit, zavařit nebo zpracovat do džemu. Na výrobu třešňového džemu budete potřebovat:

  • třešně
  • 500 g cukru na 1 kg třešní 
  • citronovou šťávu 

Postup:

  1. Třešně propláchněte, sceďte a vypeckujte.
  2. Vypeckované třešně nakrájejte na malé kousky, dle vaši potřeby. 
  3. Ve velkém hrnci smíchejte třešně, cukr, sůl a citronovou šťávu.
  4. Vařte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. 
  5. Zvyšte teplotu a nechte směs dojít k úplnému varu. 
  6. Necháme dvě minuty provařit.
  7. Hotový džem nalijete do čistých sklenic a uzavřete víčkem.
  8. Sklenice otočte víčkem dolů a po vychladnutí uskladněte do chladu. 

Třešně můžete také zavařit. Pokud nevíte jak, inspirujte se několika recepty na zavařování třešní. 

Výrobky z třešní

Sušené třešně – sušené plody třešní můžete použít při pečení a vaření, pokrmům dodají sladší chuť

Třešňová zmrzlina – sladká, lehce nakyslá chuť třešňové zmrzliny vás zaručeně osvěží

Třešňová BBQ omáčka – ideální omáčka k masu, dodá sladkokyselou chuť

Řada studií prokázala, že třešně snižují záněty v těle, podporují regeneraci svalů. Navíc snižují hladinu cukru, cholesterolu a krevního tlaku v těle. Proto i vy zařaďte třešně do svého jídelníčku!

Použité zdroje

Cherry, www.en.wikipedia.org
7 Impressive Health Benefits of Cherries, Jillian Kubala, MS, RD, www.healthline.com 19. 06. 2019
Are Cherries Good for You?, Christine Mikstas, www.webmd.com 09. 11. 2020
15+ Different Types of Cherry Trees (Cherry Tree Varieties), www.plantsnap.com
Cherry recipes: how to make the most of summer's best fruit - Recipe Collections, www.delicious.com.au
Cherries, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
Cherry recipes, www.taste.com.au
Best Cherry Jam without Pectin (3 Ingredients), Veena Azmanov, www.veenaazmanov.com 31. 03. 2021
cherry | Definition, Trees, Fruits, & Facts, www.britannica.com
8 Common Types of Cherries - Popular Cherry Varieties to Know, Francesca Cocchi, www.thepioneerwoman.com 31. 03. 2021
Prunus padus, www.en.wikipedia.org