Tuřín je lehce stravitelný a přitom vitamíny nabitý zázrak.
Vědci se dokonce domnívají, že by mohl sehrát důležitou roli v boji proti rakovině.
Jak zařadit tuřín do svého jídelníčku?
Proč na něj populace zapomněla?
Tuřín je zázračná superpotravina
Poskytuje tělu široké spektrum látek, které značně ovlivňují lidské zdraví. Je zdrojem známých vitaminů A, C, E, K, ale i méně známých látek jako je lutein, zeaxanthin a niacin. Také má velkou zásobu minerálních látek a stopových prvků, především vápníku, hořčíku a zinku.
Je třeba také zmínit, že tuřín obsahuje velmi důležité antioxidační látky zvané glukosinoláty. Díky těmto látkám má tuřín svoji typickou pikantní a štiplavou chuť, ale především – léčivé účinky.
Dle četných studií tyto látky přímo ovlivňují snížení rizika tvorby rakoviny3. Vědecká společnost předpokládá, že potraviny jako tuřín, by v budoucnosti mohly být součástí léčebných postupů v boji proti rakovině plic, tlustého střeva a konečníku4.
Tuřín je nízkokalorická plodina, která může výrazně pomoci s regulací hmotnosti. Je tedy ještě vhodnější dietní přílohou než třeba brambory. Navíc má i nízký glykemický index, takže neovlivňuje hladinu cukru v krvi a je tak vhodný pro diabetiky.
Tuřínové listy
Co se týče vitaminů, jsou listy tuřínu ještě blahodárnější než samotná plodina. Právě listy totiž obsahují látky lutein a zeaxanthin. Tělo si tyto karotenoidy nedokáže samo vyprodukovat, proto je nutné přijímat je v dostatečné míře ve stravě. Zajišťují ochranu sítnice před modrou částí viditelného spektra světla. Dostatečná denní dávka luteinu a zeaxanthinu také snižuje pravděpodobnost rozvoje šedého zákalu.
Co je viditelná modrá část elektromagnetického spektra světla?
Lidské oko je citlivé na část elektromagnetického spektra světla tzv. modré světlo. Toto světlo je všude, díky němu je obloha modrá. Lidské tělo ho využívá k „nastavení hodin“ probuzení a spánku.
Umělé zdroje světla (televize, mobily, počítače) však přehlcují obranu sítnice oka, která se neumí nadbytku tohoto světla bránit. Dlouhodobé vystavení umělému modrému světlu může snadno způsobit vážné poškození oční sítnice. Bez podpory vitamínů a antioxidačních látek pak s věkem stoupá riziko úplné ztráty zraku.
Tuřínový kořen 100 g1 | Tuřínové listy 100 g2 | |
Energetická hodnota | 28 kcal | 32 kcal |
Bílkoviny | 0,9 g | 1,5 g |
Tuky | 0,1 g | 0,3 g |
Sacharidy | 6,43 g | 7,13 g |
Vláknina | 1,8 g | 3,2 g |
Cukry | 3,8 g | 0,81 g |
Vápník | 30 mg | 190 mg |
Hořčík | 11 mg | 31 mg |
Draslík | 191 mg | 296 mg |
Sodík | 67 mg | 40 mg |
Zinek | 0,27 mg | 0,19 mg |
Mangan | 0,13 mg | 0,47 mg |
Vitamin C | 21 mg | 60 mg |
Niacin | 0,4 mg | 0,6 mg |
Folát | 15 µg | 194 µg |
Vitamin A | 0 µg | 579 µg |
Lutein + zeaxanthin | 0 µg | 12 800 µg |
Vitamin E | 0,03 mg | 2,86 mg |
Vitamin K | 0,1 µg | 251 µg |
Tuřín nebo vodnice?
Tuřín a vodnice jsou dvě vzhledově si podobné plodiny, z toho důvodu se často zaměňují. Jsou však rozdílné. Před objevením Ameriky a příchodem brambor, to byla právě vodnice, která zajišťovala evropským kulturám pokrmy v podobě příloh. Tuřín je však kříženec vodnice a hlávkového zelí a jeho bulvy jsou znatelně větší než bulvy vodnice.
Co je bulva?
Jedlá cibulovitá hlíza, která slouží jako zásobní orgán živin pro celou rostlinu, i kořeny. Bulva se také často nazývá jako zásobní kořen.
Vodnice (brukev řepák vodnice) Brassica rapa rapa | Tuřín (brukev řepka tuřín) Brassica napus napobrassica | |
barva bulvy | bílá, s červenou nebo fialovou hlavou bulvy | bílá, s fialovou nebo zelenou hlavou bulvy |
průměr bulvy | 5–15 cm | 10–20 cm |
způsob růstu bulvy | vyrůstá z velké části pod zemí | vyrůstá z velké části nad zemí |
barva listů | zelená | namodralá |
V evropských státech se obě plodiny pěstují především jako potraviny k lidské spotřebě, v amerických státech naopak výhradně jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Bulvy k lidské konzumaci se sklízí mladé a tedy malé, velikost krmná je větší – v případě vodnice až 2 kg, v případě tuřínu až 5 kg.
Druhy tuřínu
Přesný počet druhů není znám. Odhaduje se, že na světě existuje více než 30 různých variant, které by mohly být druhy, poddruhy anebo dokonce kříženci tuřínu. Níže naleznete ty tuříny, které jsou nejčastěji k dostání na běžném trhu.
Bílý tuřín
Nejběžněji pěstovaná odrůda na českých zahrádkách a polích. Klasický bílo-fialový tuřín, jak ho známe z obchodů. Má pikantní ředkvičkovou chuť a chutná nejlépe syrový třeba v pomazánkách nebo salátech.
Rutabaga
Tento druh tuřínu je na první pohled dobře rozpoznatelný – má žlutou barvu, jak na povrchu, tak i uvnitř. Ačkoliv štiplavou chuť typickou pro tuřín nezapře, patří mezi nejchutnější druhy – uvařený chutná sladce a máslově, podobně jako batáty.
Scarlet Queen
Malý červený tuřín podobný ředkvičkám. Je méně dřevnatý a více šťavnatý. Pro svoji výraznou barvu, sladší chuť a křupavost se využívá jako surovina do čerstvých salátů, nejčastěji v kombinaci s medovou zálivkou.
Baby bunch
Baby tuřín je malá odrůda, která nikdy nedosáhne velikosti velkého tuřínu. Má krémově bílou barvu, nakyslou chuť a nemusí se loupat ze slupky. V kuchyni se stává velmi univerzální surovinou. Chutný je nakládaný v octu, ve formě tuřínového pyré nebo jako grilovaný a dušený s máslem.
Hida Beni tuřín
Je ikonickou zeleninou Japonska. Právě tam se pěstuje více než 80 různých variant tohoto tuřínu. Liší se jak barvou, tak chutí i tvarem. Nejznámější Hida Beni tuřín je sytě růžový až červený, s kulovitým kořenem a bílou dužinou s červenými nepravidelnými znaky. Často se nakládá do nálevu, který se zbarví jeho červeným pigmentem a slouží jako náhražka vývaru do omáček a polévek.
Hinona Kabu
Další japonská varianta tuřínu, jedinečná především pro svůj tvar. Jako jeden z mála nemá kulovité kořeny, ale válcovité, štíhlé a dlouhé až 30 cm. Využívá se především jako koření do polévek – nakrájený kořen se usuší a rozdrtí nebo namele.
Oasis
Tuřín se zaručeně nejzajímavější chutí. Syrový chutná jako meloun. Tepelným zpracováním získává pikantnější chuť, přesto ale zůstává spíše sladší. Je vhodnou odrůdou pro dětské svačiny, obzvláště ve své sladké syrové formě.
Jak uvařit tuřín?
- Listy tuřínu chuťově připomínají rukolu. Jejich jemná pikantní chuť přirozeně podtrhne především ostřejší pokrmy. Převážně se používají mladé listy, které nejsou tolik hořké a nepřekryjí tak v pokrmu všechny ostatní chutě. Vyzkoušet je můžete v poke bowl, zeleninových salátech nebo zálivkách (místo bylinek). Jedí se jak syrové, tak i vařené.
- Kořen tuřínu (neboli také bulva/hlíza) je skutečně univerzální potravinou. Můžete z něho uvařit například krémovou, lehce štiplavou tuřínovou polévku, která zahřeje při chladnějších večerech.
- Také se používá jako příloha – třeba místo brambor. Výborný je pečený tuřín s čerstvými bylinkami, obzvláště k masu.
- Ideální je také na grilování. Tuřín stačí oloupat, nakrájet na plátky, osolit a vložit na gril. Společně s česnekovým dresinkem tak vykouzlíte zdravé jednohubky k vínu a pivu. Velmi podobně můžete v troubě připravit také tuřínové chipsy.
- Tuřínem můžete obohatit jakýkoliv recept, který znáte. Zkuste ho přidat k dušenému masu s kořenovou zeleninou, rozmixovat do bramborové kaše nebo dušené mrkve.
- Česnek, zázvor, tymián, rozmarýn, libeček, kmín, med, jablka, hrušky a parmezán; suroviny, které se k tuřínu výtečně hodí.
Zapomenutá plodina
Dle historických záznamů se vyskytoval již ve starověkém Řecku. Zde byl využíván nejen k jídlu, ale také jako prostředek k vyjádření nesouhlasu – házel se po řečnících během veřejných vystoupení.
Věděli jste, že tuřín je původní plodinou pro vyřezávání halloweenských luceren?
Tuřín je mrazuvzdorný a v chladných podmínkách prosperuje. Proto byl v minulosti součástí stravy převážně dělnické třídy, jako bezproblémově dostupná potravina.
Také se stal doslova revoluční krmnou potravinou pro hospodářská zvířata. Dějiny ukázaly, že farmáři před zimou zabíjeli svá hospodářská zvířata; neměli finance ani prostory pro uskladnění sena ve vlhkých zimních měsících. Poté co zjistili, že tuřín v zimě prospívá (na rozdíl od jiných plodin), mohli od této krvavé tradice upustit.
Rostlina tuřínu byla nedílnou součástí lidské stravy po dlouhá staletí. Postupem času ji však úplně nahradily brambory a to především kvůli neutrální chuti. Co se týče léčivých účinků, zůstává však tuřín (i když trochu štiplavý a hořký) naprosto nepřekonatelný.