Václavka neboli lesní obr, který je schopný zničit celé háje!
Co je tato houba zač, jak vypadá a chutná?
V následujícím článku se dozvíte všechny důležité informace, které vám jí pomohou rozpoznat a nakonec i výborně uvařit!
Co je václavka?
Nejčastěji je uvidíte v hloučku, který bude výrazně vykukovat od země. Jejich výška se totiž v průměru pohybuje okolo 15 cm.
Tento druh houby je vlastně největší živý organismus na světě. To, co vidíte, je jen velmi malá část skutečné velikosti houby, zbytek je totiž ukryt pod zemí.
Václavky rostou zejména na jaře a mají žlutohnědé až medově zbarvené klobouky s jedinečným bílým prstencem kolem nohy.
Tato houba je zodpovědná za úmrtí mnoha stromů, protože její oddenky se dostávají pod kůru a obmotávají jejich kořeny, čímž je dusí. Je to vlastně stromový parazit a zabiják.
Jak václavky vypadají?
- Klobouk je v barvě medu, okru nebo světle hnědý
- Lupeny jsou u mladých hub bílé, postupem času se mění na žlutou až hnědou
- Noha je silná, šupinatá, bílá až žlutohnědou
- Prsten je umístěn obvykle velmi vysoko na noze a může vypadat jako dvojitý se žlutými okraji
- Houby rostou ve velkých shlucích na kmenech, pařezech nebo mrtvém dřevě mnoha různých stromů, ale lze je nalézt také v trávě
- Mají specifický lehce nepříjemný zápach, který po tepelné úpravě mizí
- Důležitou informací je, že VŠECHNY druhy václavek jsou po důkladné tepelné úpravě jedlé
- Pro úplnou jistotu můžete provést test výtrusů. Jednoduše oddělte nohu od klobouku houby a položte klobouk stranou s lupeny dolů na kus černého papíru nebo jiný tmavě zbarvený papír. Klobouk zvedněte a uvidíte výtrusy, které by měly být bílé. Pokud je barva výtrusů rezavě hnědá, může se jednat o velmi jedovatou čepičatku jehličnanovou.
Jak václavky chutnají?
Syrové houby jsou kyselé a hořké, ale po uvaření získají mírně nasládlou chuť. Jejich pro některé nepříjemný zápach se po tepelné úpravě ztrácí.
Druhy václavek
Václavka smrková
- Roste ve velkých shlucích, na mrtvém dřevě jehličnanů
- Klobouk je nafialovělý, někdy masově růžový
- Lupeny jsou bílé nebo krémové, u starších hub někdy rezavě skvrnité
- Noha je velká, pevná a masitá, na které je umístěn prstenec bílé, později červené barvy
- Dřeň je neměnná a má příjemnou houbovou vůni i chuť
- Jedná se o lahodnou jedlou houbu. Je ovšem potřeba je alespoň 20 – 25 minut tepelně zpracovávat, než je budeme konzumovat. Nejlepší jsou do nálevů nebo gulášů
- Za sirova jsou jedovaté a mohou způsobit žaludeční nevolnost
Václavka obecná
- Vyrůstá na podzim ve velkých shlucích, zejména potom na mrtvém dřevě listnatých stromů
- Klobouk je v barvě medu, později se zabarvuje do žluté až hnědé
- Lupeny mohou mít smetanovou až žlutou barvu, která bude k okrajům tmavnout
- Noha může být i narůžovělá, ale obvyklou barvou je žlutá. Na noze se také nachází bělavý a blanitý prstenec se žlutým okrajem
- Vůně této václavky se přirovnává ke zrajícímu sýru Camembert
- Je to jedlá houba, která vyžaduje minimálně 30 minutovou tepelnou úpravu, poté ji lze použít do nálevů nebo polévek
Jak václavky připravit?
Spárujte je s česnekem a čerstvými bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, nebo je restujte se sójovou omáčkou a zázvorem |
Václavka má i po uvaření pevnou strukturu. Starším houbám odřízněte kloboučky od nohou, protože nohy se zráním stávají vláknitými. Nohy, ale nevyhazujte a uschovejte si je a použijte je na zeleninový vývar a do omáček |
Použijte je jako nádivku do masových nebo vegetariánských pirohů (nebo je použijte jako náplň do těchto domácích tortellin) |
Skombinujte je s kysaným zelím, mletým hovězím masem, cibulí a mrkví. Nakonec touto směsí naplňte bochánek z kynutého těsta a pečte, dokud těsto není zlatohnědé |
Připravte si s nimi sladko kyselý houbový nálev (inspirujte se v těchto receptech na zavařované houby) |
Uvařte si ragú z divokých hub nebo omáčku na těstoviny |
Nasekejte je a použijte je do omáčky ke zvěřině nebo hovězímu masu a uvařte s václavkami lahodný guláš |
Restované václavky na medu
Ingredience
- 500 g václavek
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 lžička medu
- 1 šalotka, mletá
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky hrubé mořské soli
Postup
- Namočte papírovou utěrku do studené vody a opatrně otřete nečistoty z kloboučků hub
- Nohy mladých hub použijte, ale staré vláknité vyhoďte (nebo si je ponechte k přípravě vývaru)
- Menší houby necháme vcelku a větší překrojíme napůl
- Do velké pánve na středně vysokou teplotu přidejte olivový olej, máslo a med
- Přidejte nasekanou šalotku a česnek
- Šalotku a česnek restujte po dobu 5 minut
- Přidejte houby
- Houby promíchejte, aby se každý kousek obalil ve směsi másla a oleje
- Houby restujte 10 minut
- Přidejte čerstvý tymián, rozmarýn a černý pepř
- Houby restujte dalších 5 minut
- Přeneste houby na talíř a ozdobte hrubou mořskou solí
- Houby podávejte horké
Skladování
Václavky můžete naložit ve sladkokyselém nálevu, který si můžete vyrobit podle naší delikátní receptury na zavarování hub.
Můžete je vysušit, což je skvělý způsob, jak je uchovat pro přípravu pokrmů v zimním období. Sušte je při nízké teplotě, dokud houby nezkřehnou. Trvá to asi 8 hodin.
Další metodou je houby uvařit a poté je zamrazit.