Višně, plody ovocného stromu, který se často zaměňují s plody třešní.
Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Jaké benefity nabízí višně našemu tělu?
Vše se dozvíte v následujícím článku!
Višně, peckovice bohaté na vitamín C
Latinsky zvaná Prunus cerasus. Je blízce příbuzná s třešní, ale má kyselejší plody. Višeň je původem z Evropy a jihozápadní Asie.
Višňový strom dorůstá do výšky 4–10 m, má rozvětvené větve a jeho rudé až téměř černé plody rostou na kratších stopkách. Daří se mu v chladnějším, vlhkém podnebí. Preferuje bohatou, dobře odvodněnou, vlhkou půdu.
Listy jsou obvykle opadavé, jednoduché, střídavé a pilovité, 3-9 cm dlouhé a 2-5 cm široké. Květy má bílé.
Višeň má intenzivní a nakyslou chuť. Slupka plodů je hladká a pevná s lesklým povrchem. Její dužina obsahuje malé semeno, které je světle hnědé barvy.
Často se tyto plody používají do dezertů, jako jsou dorty, sorbety a zmrzlina.
A jaké benefity přináší tento druh ovoce našemu tělu?
Proč konzumovat višně?
Višně jsou nabité důležitými živinami. Obsahují antioxidanty, vitamín C. Slouží jako prevence rakoviny, snižují záněty, zajišťují správnou funkci srdce a nervového systému.
Kromě vitamínu C a antioxidandů jsou višně bohaté na sloučeniny, které bojují proti nemocem. Jedná se o perillylalkohol, limonen a kyselinu ellagovou. U těchto sloučenin bylo prokázáno, že zastavují buněčnou transformaci vedoucí k rakovině.
Vzhledem k tomu, že višně jsou bohaté na dvě protizánětlivé sloučeniny, antokyany a kvercetin, mohou být prospěšné při zmírňování příznaků astmatu a jiných respiračních stavů a nabízejí úlevu lidem trpícím dnou.
Višně je dobré konzumovat při sportovních výkonech, zlepšují svalovou sílu a vytrvalost.
Lze je konzumovat ve formách celého ovoce, šťávy, koncentrátu šťávy, prášku a extraktu. Doporučená dávka višňové šťávy je 240-480 ml denně.
Nutriční hodnoty
Višně obsahují vysoké množství vitamínu C, hořčíku a vlákniny. Další hodnoty můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Višně syrové 100 g |
Kalorie | 44 kcal |
Bílkoviny | 0,84 g |
Sacharidy | 10,65 g |
Tuky | 0,26 g |
Vláknina | 1,38 g |
Hořčík | 8 mg |
Železo | 0,72 mg |
Draslík | 128 mg |
Vitamín C | 3,52 mg |
Vitamín E | 0,12 mg |
Druhy višní
Existují dvě hlavní odrůdy višní – Morello a Amarelle.
Morello
Známé také jako višeň obecná, latinsky Prunus Cerasus. Jedná se o nejčastěji využívaný druh k výrobě dezertů, džemů a alkoholických nápojů, jako je kirsch, ale také jako pikantní ingredience ve vegetariánských, masových a rybích receptech.
Strom této odrůdy dorůstá do výšky až 6 m. Je samoplodný, což znamená, že stromy nevyžadují k produkci ovoce v blízkosti další druh. Plody višně obecné jsou tmavě červené.
Pokud se rozhodnete tuto odrůdu pěstovat, sklizeň plodů může být koncem června nebo července.
Pod Morello spadá i pododrůda:
Anglické Morello
Mírně nakyslá odrůda višně s tmavě červeno-černou barvou. Je pro ni charakteristický pozdní sběr a časté využívání při pečení.
Amarelle
Višně Amarelle (latinsky Prunus cerasus L.) byly velmi oblíbené u pěstitelů v Kentu v Anglii, kteří do roku 1640 vyvinuli přes 24 pojmenovaných odrůd. Tato odrůda višní je dodnes v Británii známá jako „Kentish“ namísto „Amarelle“.
Strom tohoto druhu višně je o něco vyšší než ostatní odrůdy. Plody jsou světle červené a méně kyselé například než plody Morella.
U Amarelle rozlišujeme i další pododrůdy:
Early Richmond
Plody jsou malé, kulaté, jasně červené. Mají kyselou chuť. Jedná se o odrůdu, pro kterou je charakteristická časná sklizeň.
Meteor
Barva této odrůdy je světle červená. Plody jsou velké a mírně kyselé.
Montmorency
Považuje se za nejlepší odrůdu pro pečení koláčů. Jedná se o středně velkou odrůdu višní. Plody jsou jasně červené s měkkou žlutou dužinou. Montmorency je dobré také zavařovat. Tato peckovina odolává i v chladnějším prostředí.
Pěstování
Višně preferují kyprou, dobře odvodněnou a vlhkou půdu. Daří se jim v hlinité a písčité půdě. Důležitý je také výběr místa. Vyžadují takové, kde jsou chráněny před severními a západními větry. Višně by měly dostávat alespoň půl dne přímého slunečního světla.
Na jaře je potřeba okolo stromu odstranit plevel a mulčovat. Také je nejlepší doba na řez. Mladým stromkům višní by měl být poskytnut prostor alespoň metr čtvereční, bez trávy a plevele. Mulčování organickým mulčem, jako je kůra, listí, sláma, slupky ze sloupků nebo posekaná tráva je nesmírně přínosné.
Višně trpí méně škůdci a chorobami než třešně, ačkoli jsou náchylné k velkým ztrátám plodů kvůli ptákům. V létě je třeba ovoce chránit pletivem.
Při sklizni ovoce je třeba je odřezávat ze stromu, než riskovat poškození taháním za stonky.
Zpracování
Višně se nejčastěji používají při pečení koláčů nebo dortů. Jsou skvělé na vaření.
Jsou bohatě ochucené a mají pevnou dužinu, takže se při vaření nezkalí. Můžete je také usušit, udělat z nich šťávu, džem nebo je zavařit. A pokud nevíte, jak na zavařování višní, přečtěte si recepty na výborné zavařené višně.
Z višní můžete vyrobit také výborný sirup a používat ho do likérů a nápojů. Budete potřebovat:
- 2 litry čerstvých vypeckovaných višní
- 2 hrnky cukru
- šťávu z 1/2 citronu
Postup:
- Ve středním hrnci nastaveném na střední teplotu smíchejte třešně, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
- Vařte 30 minut.
- Sirup přeceďte přes jemný cedník a vyhoďte ovocnou sušinu. Sirup skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 7 dnů.
Višněmi lze ozvláštnit spoustu receptů. Můžete je přidat k pečené dýni s feta sýrem, k jehněčímu masu nebo k čočce.
Produkty z višní
Višňový džem – džem s kyselejší příchutí, který můžete používat při pečení nebo na namazání na pečivo
Sušené višně – používají se při pečení, mají výbornou sladko-kyselou chuť
Zajímavosti
Jaký je rozdíl mezi třešní a višní?
- višňový strom je menší než třešňový
- plody višně jsou kyselejší
Podle studie vědci zjistili, že višně patří mezi plodiny, které obsahují nejvíce antioxidantů společně s jahodami, malinami a ostružinami. Višně také nabízí vysoký obsah vitamínu C. Ten je nezbytný pro silný imunitní systém a tvorbu kolagenu. Zařaďte je do svého jídelníčku, poskytnou vašemu tělu řadu pozitiv!