Vlašský ořech, plodina bohatá na zdravé tuky a antioxidanty.
Používá se v gastronomii, ale také v lidovém léčitelství.
Víte, jak ho zpracovat a zařadit do svého jídelníčku? Vše se dozvíte v následujícím článku!
Vlašský ořech, jedlé semeno bohaté na antioxidanty
Vlašský ořech je jedlé semeno peckovice stromu rodu Juglans (čeleď Juglandaceae), zejména ořešáku perského nebo anglického Juglans regia.
Během byzantské éry byl ořech známý také pod názvem „královský ořech“. Původně byl znám jako velšský ořech, to znamená, že se dostal přes Francii nebo Itálii ke germánským mluvčím (německy Walnuss, holandsky okkernoot nebo walnoot, dánsky valnød, švédsky valnöt).
Přestože je v gastronomii považován za „ořech“ a jako takový se používá, není to pravý botanický ořech. Jedná se o peckovici s jedlým semenem. Po úplném dozrání se skořápka vyhodí a jádro se sní. Během procesu zrání slupka zkřehne a skořápka ztvrdne. Skořápka je obvykle tvořena dvěma polovinami oddělenými membránovou přepážkou.
Vlašské ořechy mají dlouhé složené listy s 5 až 23 krátce stopkatými lístky. Samčí i samičí reprodukční orgány jsou neseny v různých shlucích květů bez okvětních lístků, známých jako jehnědy, na stejném stromě. Větvičky charakteristicky obsahují mnohokomorovou dřeň.
Proč konzumovat vlašské ořechy?
Jsou jedním z nejbohatších potravinových zdrojů antioxidantů. Patří mezi ně kyselina ellagová, ellagitaniny, katechin a melatonin.
Kromě antioxidantů obsahují také zdravé tuky. Vlašské ořechy jsou primárně tvořeny bílkovinami a polynenasycenými tuky. Obsahují relativně vysoké procento omega-3 tuku, což je spojováno s různými zdravotními přínosy.
Konzumace těchto ořechů může snížit riziko srdečních onemocnění a rakoviny, stejně jako zlepšit funkci mozku a možná zpomalit progresi Alzheimerovy choroby.
Své využití najdou i v lidovém léčitelství. Vlašské ořechy byly uvedeny jako jedna z 38 látek používaných k přípravě Bachových květových léků.
Používají se také k výrobě oleje z vlašských ořechů. Ten je považován jako drahý kulinářský olej, který se často používá do zálivek.
Vlašské ořechy můžete nejčastěji konzumovat samotné jako svačinu nebo přidejte do salátů, těstovin, snídaňových cereálií, polévek a pečiva.
Přestože jsou tyto ořechy velmi zdravé, může se u některých lidí objevit alergie. Je to zapříčiněno kyselinou fytovou, která může zhoršit vstřebávání minerálů.
Nutriční hodnoty
Vlašské ořechy jsou především kvalitním zdrojem zdravých tuků. Kromě nich také obsahují vysoké množství vitamínu C, vlákniny, vápníku. Další hodnoty můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Vlašské ořechy 100 g |
Kalorie | 654 kcal |
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 14 g |
Tuky | 65 g |
Vláknina | 6,7 g |
Vápník | 98 mg |
Draslík | 441 mg |
Železo | 2,91 mg |
Vitamín C | 1,3 mg |
Druhy vlašských ořechů
U vlašských ořechů se rozlišují dva hlavní druhy. Jedná se vlašský ořech anglický a ořech černý. Obě odrůdy můžeme považovat za cenné dřeviny, které produkují jedlé vlašské ořechy. Pojďme si je představit!
Vlašský ořech anglický
Nazýván také perský, latinsky Juglans regia. Pochází z Íránu, byly pěstovány ve starověké Persii a díky cestám anglických obchodníků se dostaly na evropský kontinent a přes oceán do Ameriky, kde františkánští mniši v Kalifornii objevili jejich oříškovou jemnou chuť. Momentálně je jejich největším producentem Kalifornie.
Strom produkuje kvalitní vlašské ořechy pouze na úrodných, dobře odvodněných půdách středně těžké struktury. Slupky tohoto stromu jsou tenké a obsahují chutné ořechové maso. Jak strom dospívá, jeho kůra přechází z tmavě hnědé do stříbřitě šedé.
Vlašský ořech černý
Latinsky Juglans nigra, pochází z východní části Severní Ameriky. Má výraznou chuť, ale kvůli tvrdé skořápce a špatným vlastnostem loupání se v sadech komerčně nepěstuje. Komerčně byly vyvinuty četné kultivary vlašských ořechů, které jsou téměř všemi kříženci anglického vlašského ořechu. Mezi další druhy patří ořešák kalifornský černý nebo ořešák arizonský.
Černý ořech obsahuje nejvyšší množství bílkovin ze všech ořechoplodých stromů. Tento strom produkuje ořechy ceněné pro svou zemitou chuť a producenti často sklízejí jeho dřevo na tvrdé dřevo.
Pěstování vlašských ořechů
Většina stromů ořešáků dosahuje výšky 15 m, dospělý strom vyprodukuje 23 až 36 kg ořechů ročně. Víte jak si vlašské ořechy vypěstovat? Pojďme se na to podívat!
Pěstování ořechů je časově náročný proces, který vyžaduje hodně péče a trpělivosti, ale nakonec to stojí za to.
Vše začíná výsadbou stromku. Doporučuje se stromek zasadit na slunné místo do úrodné, dobře odvodněné půdy. Připravte velkou díru rozbitím půdy a přidáním velkého množství dobře shnilé organické hmoty. Široká díra je lepší než velmi hluboká. Po výsadbě mulčujte a obezděte kmen drátěnou klecí nebo ochrannou trubkou, abyste mladý stromek ochránili před živočišnými a hmyzími škůdci.
Po zasazení stromku může trvat pět až sedm let, než se stane dospělým. Během této doby musí být strom pečlivě ošetřován. Nezapomeňte na pravidelné jarní mulčování.
Vlašské ořechy by se měly pěstovat ve vlastním sadu, daleko od zeleninové zahrady. Mohou omezit růst jiných rostlin v okolí, protože mnoho rostlin (včetně rajčat) je citlivých na juglon, látku přítomnou v kořenech, listech a dřevě vlašských ořechů.
Jakmile strom dospěje, sklizeň obvykle začíná koncem srpna. Že jsou ořechy připravené ke sklizni poznáte podle schnoucí vnější zelené slupky a toho, že se začínají dělit. Z vlašských ořechů odstraňte slupku a usušte je.
Zpracování vlašských ořechů
Vlašské ořechy, stejně jako jiné stromové ořechy, musí být správně zpracovány a skladovány. Špatné skladování způsobuje, že jsou náchylné k napadení škůdci či plísněmi. Ideální teplota pro dlouhodobé skladování vlašských ořechů je −3 až 0 °C (27 až 32 °F) s nízkou vlhkostí.
Vlašské ořechy lze jíst samotné (syrové, pražené nebo nakládané), nebo jako součást směsi, jako je müsli, nebo jako přísadu do pokrmu: např. ořechová polévka, ořechový koláč, ořechový kávový koláč, banánový koláč, sušenky, fondán. Pokud si chcete upéct koláč s ořechy, inspirujte se několika recepty na ořechové dorty ke kávě či čaji.
Dále můžete vlašské ořechy přidat do receptů jako je:
- baklava
- čerkeské kuře
- kuře v ořechové omáčce
- guláš
- masové kuličky
V horkých letních dnech určitě oceníte osvěžení v podobě zmrzliny z vlašských ořechů.
Zmrzlina z vlašských ořechů
Na zmrzlinu budete potřebovat:
- 2 smetany ke šlehání (31%)
- 250 ml mléka
- 250 ml javorového sirupu
- 250 g vlašských ořechů
- 5 žloutků
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na plech vložte vlašské ořechy, dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut, dokud lehce nezhnědnou.
- Po vychladnutí je nahrubo nakrájejte.
- Do velké mísy přidejte vaječné žloutky, promíchejte a dejte stranou.
- Do středně velkého kastrolu přidejte javorový sirup a přiveďte k varu. Vařte, dokud se sirup o třetinu zredukuje. Pak teplotu snižte a vmíchejte jednu smetanu, mléko a sůl.
- Na středním plamenu směs občas šlehejte, dokud nebude horká.
- Opatrně vmíchejte smetanovou směs do žloutků, nechvátejte a šlehejte do hladka.
- Směs vraťte na sporák a přidejte další smetanu a kukuřičný škrob. Směs opět promíchejte, dokud se nezahřeje.
- Hotovou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu, občas ji zamíchejte.
- Pokud máte zmrzlinovač, postupujte podle pokynů uvedených k přístroji. Jinak směs nalijte do uzavíratelné nádoby a nechte přes noc v mrazáku.
- Dobrou chuť!
Výrobky z vlašských ořechů
Nicono – likér vyrobený z nezralých zelených vlašských ořechů namočených v alkoholu s přidaným sirupem.
Nakládané vlašské ořechy – tradiční anglický pokrm. Nakládané ořechy jsou považovány za vhodnou přílohu k pokrmu ze studeného krůtího masa nebo šunky a také k plísňovému sýru.
Olej z vlašských ořechů – ideální přísada do salátových dresinků. Nedoporučuje se na smažení.
Studie prokázaly, že konzumace vlašských ořechů snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a především zlepšuje funkci mozku. Je řada způsobů, jak je můžete zpracovat a dopřát svému tělu dávku zdravých tuků.