Pokud jste milovníky chleba, krekrů, piva či whisky, pak pro vás určitě žito není žádná neznámá.
Lidé ho konzumují již po tisíciletí a získává si čím dál tím větší oblibu.
Co vše je o něm důležité vědět?
V tomto článku se dozvíte, jak si ho správně připravit, kde všude ho můžete použít i spoustu dalších tipů.
Žito, zdravá obilovina, kterou si můžete dopřát každý den
Věděli jste, že můžete jíst i celá žitná zrna, když si je správně uvaříte?
Co vše se z žita vyrábí?
Jak správně naklíčit žitná zrna?
Nebo na co se používají jednotlivé druhy mouky?
Pojďme se na to společně podívat!
Proč konzumovat žito?
Konzumace žita má několik zdravotních výhod jako např.
Je bohaté na vlákninu
Celozrnná žitná mouka obsahuje více vlákniny než celozrnná pšeničná mouka. Vláknina stimuluje funkci střev a snižuje riziko zácpy. Zároveň zvyšuje pocit sytosti.
Má nižší glykemický index
Vztestup hladiny glukózy v krvi po konzumaci žitné mouky je ve srovnání s pšeničnou moukou nižší. Nízký glykemický index žitného pečiva přispívá ke stabilní hladině glukózy v krvi a dělá z něj vhodnou potravinu pro diabetiky 2. typu a snižuje riziko jejího rozvoje.
Snižuje cholesterol
Bylo prokázáno, že beta-glukany, které se nacházejí v žitné mouce, snižují zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.
Zlepšuje funkci trávícího systému
Žito obsahuje méně škrobu než pšenice a více volných cukrů. Spolu s vlákninou mají stimulační účinek na střevní flóru, zejména na bifidobakterie, tj. vykazují probiotický účinek. Probiotika příznivě působí na střevní rovnováhu a v důsledku toho zlepšují funkci trávicího systému.
Je bohaté na vitamíny a minerály
Žitný chléb obsahuje o 30 % více železa, dvakrát více draslíku a třikrát více sodíku než běžný chléb! Patří také mezi nejvíce doporučované potraviny při chudokrevnosti. Především je to pokladnice vitamínů. Vnější vrstva zrn endospermu žita, stejně jako pšenice, je bohatá na minerály a vitamíny, zejména ty ze skupiny B.
Působí antioxidačně
Žito obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační aktivitu.
Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a výskytu žlučových kamenů
Studie zjistily, že lidé, kteří pravidelně konzumují žitný chléb, mají o 30 % menší pravděpodobnost, že onemocní srdečními chorobami a dalšími kardiovaskulárními chorobami ve srovnání s konzumenty bílého pečiva. Konzumace potravin bohatých na nerozpustnou vlákninu také chrání před žlučovými kameny.
Nutriční hodnoty žita
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty 100 g vařených žitných zrn.
Nutriční hodnoty na 100 g | Žitná zrna vařená |
Energie | 156 kcal |
Bílkoviny | 6 g |
Tuk | 1 g |
Sacharidy | 27 g |
Cukry | 1 g |
Vláknina | 6 g |
Pro zajímavost pro vás máme i porovnání nutričních hodnot, vitamínů a minerálů 4 základních druhů obilí ve 100 g syrového stavu.
Nutriční hodnoty vybraných druhů obilí
Žito 100 g | Pšenice 100 g | Oves 100 g | Ječmen 100 g | |
Energie | 283 kcal | 305 kcal | 316 kcal | 288 kcal |
Voda | 14 g | 14 g | 13,5 g | 14 g |
Sacharidy | 55,8 g | 59,5 g | 55,1 g | 56,4 g |
Bílkoviny | 9,9 g | 11,8 g | 10 g | 10,3 g |
Tuky | 2,2 g | 2,2 g | 6,2 g | 2,4 g |
Vláknina | 16,4 g | 10,8 g | 12 g | 14,5 g |
Vitamíny a minerály vybraných druhů obilí
Žito 100 g | Pšenice 100 g | Oves 100 g | Ječmen 100 g | |
Vitamín B1 | 0,316 | 0,566 mg | 0,45 mg | 0,646 mg |
Vitamín B2 | 0,251 mg | 0,184 mg | 0,155 mg | 0,258 mg |
Vitamín B3 | 4,27 mg | 6,38 mg | 1,12 mg | 4,6 mg |
Vitamín B6 | 0,294 mg | 0,259 mg | 0, 1 mg | 0,318 mg |
Draslík | 424 mg | 337 mg | 421 mg | 453 mg |
Fosfor | 366 mg | 370 mg | 361 mg | 353 mg |
Hořčík | 120 mg | 108 mg | 135 mg | 150 mg |
Vápník | 59 mg | 54 mg | 117 mg | 93 mg |
Zinek | 2,04 mg | 2,79 mg | 3,61 mg | 2,71 mg |
Železo | 5,4 mg | 5,4 mg | 5,5 mg | 7,4 mg |
Co vše můžeme z žita připravit
Žito máme spojené především s žitným chlebem, ale má i spoustu dalších využití!
Skvěle se hodí do různých druhů pečiva, snídaňových cereálíí, ale také do slaných jídel v podobě vařených celých zrn.
Žitná zrna se tady dají konzumat celá, jako vločky, rozemlít na mouku či nasekat na menší kousky.
Žito lze také použít k výrobě piva, vodky či whiskey nebo jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Různé formy žita
Existuje několik různých podob žita, v jakých ho můžeme konzumovat. Pojďme se na ně společně podívat.
Žitná zrna
Zrna se dají vařit a jíst celá v salátech, polévkách či si z nich můžete připravit rizoto. Mají oříškovou, zemitou chuť a jsou úžasně jemná. Můžete si je koupit v různých BIO obchodech či objednat na internetu.
Přidejte zrna například do některého z našich receptů na zeleninový salát. Pochutnáte si!
Jak žitná zrna skladovat?
Skladujte je při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě. Na chladném a suchém místě vydrží minimálně 6 měsíců. Pro delší skladování můžete tepelně neupravená zrna zmrazit ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku do mrazičky a v mrazáku vám vydrží až na rok.
Uvařená žitná zrna skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 5 dní. Pro delší skladování je přendejte zcela vychladlá do sáčku do mrazničky. Pevně uzavřete a zmrazte až na 3 měsíce.
Jak žitná zrna uvařit?
- Opláchněte 1 šálek žitných zrn v jemném sítku.
- Naplňte střední hrnec vodou a přiveďte k varu.
- Přidejte ½ lžičky jemné soli a žitná zrna.
- Přiveďte zpět k varu a poté snižte plamen.
- Vařte, dokud žitná zrna nejsou měkká, asi 45–60 minut.
- Jediný způsob, jak poznat, že jsou udělaná podle vašich představ, je ochutnat.
- Pokud je chcete mít měkčí, pokračujte ve vaření.
Jak žitná zrna klíčit?
Připravte si doma své vlastní žitné klíčky. Je to neuvěřitelně jednoduché, nepotřebujete na to žádné extra vybavení a navíc se z toho může stát zábava pro celou rodinu. Skvěle se hodí do salátů či soté, můžete je také přidat do pečiva.
A jak na to?
- Ve velké míse zakryjte neporušená žitná zrna 5 cm vody.
- Přikryjte a nechte stát přes noc při pokojové teplotě.
- Sceďte a osušte.
- Žitná zrna rozložte v rovnoměrné vrstvě do velké mělké nádoby.
- Přikryjte a nechte stát při pokojové teplotě, dokud zrna nevyklíčí, asi 48 hodin.
Je nutné před vařením zrna namáčet?
Některé recepty doporučují před vařením namočit zrna přes noc v zakryté misce se studenou vodou. Cílem je zkrátit dobu vaření o několik minut a potenciálně učinit zrna stravitelnější a živiny obsažené v zrnech biologicky dostupnější. Není to však úplně nutné, takže je volba na vás.
Žitné vločky
Z žitných vloček můžete připravit třeba kaši nebo je použít jako přísadu do müsli nebo granoly.
Jak žitné vločky skladovat?
Žitné vločky skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě. Na chladném a suchém místě vydrží minimálně 6 měsíců. Pro delší skladování můžete tepelně neupravené žitné vločky zmrazit ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku do mrazičky a vydrží vám takto až na rok.
Vařené žitné vločky lze skladovat pevně zakryté v chladničce po dobu 3–5 dnů.
Jak žitné vločky uvařit?
Ve středním hrnci přiveďte k varu 1 hrnek žitných vloček, 3 hrnky vody a špetku soli, snižte na mírný plamen a vařte za občasného míchání, dokud žitné vločky nezměknou, asi 25–30 minut.
Žitná mouka
Mezi nejpoužívanější typy mouky u nás patří:
- Žitná vyrážková mouka (vyrážka nebo také vejražka), což je nízkovymletá mouka, která je umleta na hladko. Skvěle se hodí pro pečení žitného chleba, ale také buchet, koláčů, perníků či vdolků.
- Žitná chlebová mouka je speciální hladká mouka, která jak již název napovídá, se využivá především k pečení chleba. Pekaři mají takový tip, že při přípravě těsta se tato mouka mísí ještě s pšeničnou moukou chlebovou. Těsto pak nabyde na objemu a zároveň neztratí na chuti.
- Žitná celozrnná mouka je bohatší na vlákninu a cenné minerály a má široké využití při pečení. Můžete si z ní připravit domácí pečivo, lívance i perník. Doporučuje se ji míchat při přípravě těsta s pšeničnou hladkou moukou, těsto pak bude více objemné.
V čem je žitná mouka jedinečná?
- Má méně lepku než mouka pšeničná.
- Pojme více vody než mouka pšeničná a obsahuje určité enzymy, které přeměňují škrob na cukr.
- Žitné pečivo chutná nejlépe až poté, co se nechá chvíli odpočinout (cca 24 – 36 hodin).
Načerpejte inspiraci z našich receptů na vánoční cukroví ze žitné mouky. Linecké, perníčky i další druhy vám stoprocentně zachutnají. Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Pečení s žitnou moukou
Obecným pravidlem je, že až jednu třetinu klasické hladké mouky v receptu můžete nahradit moukou žitnou a nemusíte nijak výrazně upravovat recept.
U žitných chlebů, které obsahují vyšší procento žitné mouky, pomáhá péct chléb při různých teplotách, počínaje vysokou teplotou a dokončit poté pečení při nižší teplotě. Tento způsob pečení pomáhá předcházet vývoji enzymů, které v žitném chlebu vytvářejí gumovitou strukturu, takže je dobré, když se chléb nepeče moc dlouho při teplotě, která je pro tvorbu enzymů příznivá.
Žitné produkty
Žitná whisky
Z žita se vyrábí třeba i whisky. Mezi bestellery patří Jack Daniels, Rittenhouse a Bulleit. Vyrábí se především v Severní Americe a je čím dál víc populární. Na její výrobu je zapotřebí použít nejméně 52% žita, aby mohla být nazývaná žitnou whisky. Skvěle chutná samotná, i bez ledu, díky kterému se ztrácí část její výrazné chuti.
Žitné pivo
Žitná piva bývají příjemně jemná, protože obilná směs je založena klasickém sladu a žito je pouze přídavek. Skvěle se hodí ke kořeněným pokrmům, které známe například z mexické či indické kuchyně. Můžete ho také podávat k sýrům.
Jak správně vybírat žito
Žitná zrna se kazí mnohem rychleji, než si většina lidí myslí. Je důležité kupovat žito tam, kde mají stálý obrat, aby jste měli zajištěno, že budou zrna čerstvá.
Při nákupu žitné mouky zkontrolujte datum mletí nebo datum prodeje. Je také dobré moci si k žitu přičichnout. Mělo by vonět sladce a oříškově. Pokud zapáchá zatuchlinou či cítíte žluklý zápach, rozhodně ho nekupujte.
Pěstování žita a zajímavosti
Pěstování žita pravděpodobně vzniklo v jihozápadní Asii asi před 6 500 př. n. l, poté migrovalo na západ přes Balkánský poloostrov a přes Evropu. Moderní žito se hojně pěstuje v Evropě, Asii a Severní Americe.
Ve srovnávní s produkcí je jeho světová produkce mnohem menší (asi 3% pšenice).
Pěstuje se hlavně tam, kde jsou klima a půda nepříznivé pro jiné obiloviny. Daří se mu ve vysokých nadmořských výškách a roste až na sever za polární kruh.
Jelikož má žito hluboké kořeny, je schopno zachycovat živiny, zlepšovat zdraví půdy, předcházet erozi půdy a zvyšovat pronikání a zadržování vody. Žito redukuje plevel bez použití herbicidů. Vzhledem k těmto vlastnostem je žito často pěstováno zemědělci, kteří používají postupy organického pěstování.
Žito ve spojení s čarodějnickými procesy
Existuje houba zvaná námel (její botanický název je paličkovice nachová), která může napadnout žito a způsobit, že se zrna stanou pro lidi vysoce toxická a jejich požití může vyvolat halucinace a nemoci. Žito zamořené námelem po tisíce let způsobovalo propuknutí různých nemocí, šílenství a smrt po celé Evropě. O spojení mezi touto houbou a jejími ničivými účinky se začalo hovořit až v 19. století.
Naštěstí moderní industrializace od té doby téměř eliminovala jakékoli riziko žita infikovaného námelem, protože všechna nemocná zrna jsou před zpracováním odstraněna. Je zajímavé, že někteří historici věří, že žito zamořené námelem bylo příčinou halucinací, které vedly k čarodějnickým procesům v Salemu v Massachusetts v roce 1692.