Tento thajský národní pokrm patří mezi ta nejchutnější jídla, která existují. Přesvědčte se o tom sami! Můžete si zvolit, zda si do něj přidáte kuřecí maso, krevety či tofu. Tak či tak bude výsledek stát za to.
Ingredience
- 110 suchých rýžových nudlí na pad thai
- vařící voda na zakrytí nudlí
- 1 velká šalotka, nakrájená na jemné kostičky
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 lžička nasekaného zázvoru (volitelně)
- 2 vejce, rozšlehaná vidličkou s vydatnou špetkou soli
- 170 – 230 g tofu, kuřecích prsou nebo loupaných krevet
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce arašídového oleje nebo kokosového oleje
- 1 limetka
Na Pad Thai omáčku:
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce třtinového cukru (nebo kokosového, palmového nebo běžného cukru)
- 3 lžíce rýžového octa (nebo směs 1 – 2 lžiček tamarindové pasty se 2 lžíčemi vody)
- 1 lžička sójové omáčky
Na ozdobení:
- plátky limetky, čerstvé fazolové klíčky, chilli vločky, nasekaná jarní cibulka, pražené arašídy
Postup
- Uvařte nudle podle návodu na obalu
- Nemají být úplně měkké, jen ohebné a poddajné.
- Nakrájejte šalotku, česnek a zázvor.
- V misce rozšlehejte dvě vejce vidličkou a přidejte štědrou špetku soli.
- Připravte si omáčku smícháním všech ingrediencí v malé misce.
- Na kuře: nakrájejte kuře na tenké nudličky a ochuťte solí a pepřem.
- Na tofu: Očistěte tofu papírovými utěrkami. Tofu nakrájejte na 2 cm kostky, posypte solí a pepřem a přidejte trochu kukuřičného škrobu.
- Na krevety: Oloupejte je a dochuťte solí a pepřem.
- Kuře, krevety nebo tofu opékejte ve woku s rozpáleným olejem, dokud nebudou hotové.
- Odložte stranou a papírovou utěrku vytřete pánev.
- Připravte si nakrájenou šalotku, rozšlehaná vejce, vařené nudle, hotové kuře, tofu nebo krevety a omáčku.
- Zahřejte 2 lžíce arašídového oleje ve woku, přidejte šalotkovou směs a restujte jen pár minut, dokud zelenina nezezlátne a nerozvoní se.
- Uprostřed woku udělejte důlek, šalotkovou směs dejte na stranu pánve a přidejte vejce.
- Rozdrťte vejce na malé kousky, nechte je trochu zhnědnout a zapracujte je do šalotky a dále je lámejte na malé kousky.
- Přidejte okapané, poloměkké nudle a promíchejte s vaječnou směsí, za stálého míchání, obracení a opékání 3–4 minuty.
- Přidejte omáčku a vařte 1 minutu.
- Přidejte vařené kuře, tofu nebo krevety a ještě chvíli promíchávejte.
- Vařte, dokud nejsou nudle měkké (ale stále trochu žvýkací), a pokud se vám zdají příliš suché, přidejte trochu vody.
- Přidejte fazolové klíčky a pražené arašídy a posypte chilli vločkami a jarní cibulkou.
- Vymačkejte trochu limetkové šťávy a ochutnejte.
- Podle chuti dosolte, přidejte více limetky nebo více cukru.
- Promíchejte a ihned podávejte.
- Rozdělte na dva talíře.
- Ozdobte fazolovými klíčky, čerstvou jarní cibulkou, koriandrem nebo bazalkou, chilli, měsíčky limetky a praženými drcenými arašídy.