Chuť Španělska u vás doma na talíři.
Díky naším skvělým receptům na paellu s kuřecím masem si ho vychutnáte snadno a rychle.
A jakou rýži použít pro nejlepší výsledek? To se dozvíte v na konci článku.
Jaká je nejlepší rýže do paelly?
Tradiční rýže pěstovaná a konzumovaná ve Španělsku byla většinou krátkozrnná, téměř kulatá odrůda, která je velmi vhodná pro klasická španělská jídla na bázi rýže, jako je paella. Tradiční odrůdy rýže ze Španělska jsou:
Bomba: Bomba, nazývaná také Valencia Rice, je krátkozrnná, téměř kulatá rýže s perleťovou barvou. Ve vodě absorbuje třikrát svůj objem na rozdíl od průměrného rýžového zrna, které absorbuje pouze dvojnásobek svého objemu. To znamená, že absorbuje více chuti a nelepí se a je velmi oblíbeným druhem rýže do paelly.
Senia a Bahia: Odrůdy krátkozrnné rýže Senia a Bahia jsou podobné Bombě, protože také absorbují více než průměrné množství tekutiny a po uvaření si zachovávají krémovou texturu.
Jiné odrůdy vhodné pro paellu
Odrůdy rýže jako Bomba, nebo jiné vysoce kvalitní, krátkozrnné nebo střednězrnné rýže jsou snadno dostupné ke koupi ve Španělsku. Pokud se však nacházíte mimo Španělsko, může být nákup těchto odrůd obtížný, protože jsou k dispozici pouze přes internet a v gurmánských a španělských nebo latinských obchodech s potravinami. Použijte tedy jinou středně nebo krátkozrnnou rýži. Jednou z alternativ, která přináší skvělé výsledky ve španělských rýžových pokrmech, je rýže Calrose.