Mnozí věří, že recept na paellu s mořskými plody vznikl téměř náhodou. Po královských hostinách sluhové španělských králů míchali zbytky ve velkých hrncích a odnášeli si je domů. Název paella pochází z arabského slova „baqiyah“ pro zbytky. Existuje tolik verzí paelly, kolik je kuchařů. Tady je ten náš.
Ingredience
- 30 ml olivového oleje
- 1 velká červená paprika
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 litr rybího nebo kuřecího vývaru
- 800 g krevet
- 250 g slávek
- 500 g pangase
- 250 g kroužků kalamárů
- 500 g rýže
- 2 rajčata (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
- ¼ lžičky uzené papriky
- 250 g mraženého hrášku
Postup
- Rozehřejte pánev a na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nebudou průhledné.
- Přidejte červenou papriku a restujte dalších 5 minut.
- Do pánve přidejte rajčata, uzenou papriku a rýži a restujte, dokud se rýže neobalí v olivovém oleji.
- Přidejte vývar do rýžové směsi a nechte vařit.
- Snižte teplotu na středně nízkou, vařte odkryté bez míchání po dobu 10 minut, nebo dokud se vývar nevstřebá.
- K rýži přidejte krevety, kolečka kalamárů, pangase, mušle a hrášek a přikryjte poklicí.
- Vařte dalších 10–20 minut, nebo dokud se mušle a kalamáry neuvaří a krevety nezískají oranžovorůžovou barvu.
- Lehce dochutíme solí a černým pepřem.
Jestli patříte mezi milovníky plodů moře, musíte zkusit i tyto dokonalé česnekové krevety. Rovnou si je připravte na kvalitním kontaktním grilu. Vychutnejte si je zdravě a rychle, díky naší recenzi.