Chutnají vám palačinky a milujete marmeládu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jahodový dezert, který chutná opravdu skoro všem!
Ingredience
Palačinky:
- 250 ml mléka
- 160–200 g hladké mouky
- 2 ks vajec
- špetka soli
- špetka cukru
Marmeláda:
- 1 kg čerstvých jahod
- 3 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic medu
Postup
- Nejprve si připravte jahodovou marmeládu. Několik jahod nechte bokem na závěrečné dozdobení.
- Jahody nakrájejte, dejte je do pánve a zalijte je troškou vody.
- Přidejte citronovou šťávu a duste asi 15 minut, dokud jahody nezměknou.
- Pokud se na povrchu vytvoří pěna, posbírejte ji.
- Přidejte med a vařte dalších 10 minut.
- Jakmile marmeláda zhoustne, dejte ji do čisté sterilní sklenice. Zbytek směsi, kterou nepoužijete, můžete uschovat v lednici a použít ji jindy.
- Smíchejte mléko a cukr s rozšlehanými vejci.
- Přidejte mouku a vyšlehejte hladké těsto, které nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici.
- Na rozehřátém oleji začněte smažit palačinky. Pomažte je marmeládou, a pokud chcete, posypte je navíc cukrem. Palačinky můžete také vrstvit.
- Na závěr dozdobte palačinky s jahodami smetanou.