Ohnivě pikantní rolky s tuňákem sashimi v sezamové omáčce Sriracha, doplněné pikantní majonézou pro extra šmrnc!
Co budeme potřebovat
- 35 g uvařené japonské krátkozrnné rýže (viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 120 g tuňáka
- 3 lžičky omáčky sriracha
- ½ lžičky sezamového oleje
- 2 jarní cibulky (nakrájená na tenká kolečka)
- 1 list nori (mořské řasy)
- 2 lžíce pražených bílých sezamových semínek
- Pikantní majonéza
Na namáčení prstů
- 60 ml vody (4 polévkové lžíce)
- 2 lžičky rýžového octa
Postup
- Shromáždíme si všechny všechny ingredience
- Nejdříve si připravíme octovou vodu na namáčení rolek
- Smícháme 60 ml vody a 2 lžičky rýžového octa v malé misce
- Ponořením prstů do octové vody zabráníme tomu, aby se k nim rýže nepřilepila
- Tuňáka nakrájíme 0,5 cm kostky
- Ve střední misce smícháme tuňáka, omáčku Sriracha, sezamový olej a trochu zelené cibulky
- Řasu nori si rozřízneme na půl
- Položíme půl plátu nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku
- Namočíme si prsty do octové vody a rovnoměrně rozprostřete ¾ množství rýže na plát nori
- Rýži posypeme sezamovými semínky.
- Plát nori otočíme tak, aby strana s rýží směřovala dolů
- Polovinu tuňákové směsi dejte na spodní konec listu nori
- Uchopíme spodní okraj bambusové rohože
- Prsty jí držíme v místech kde je položený tuňák
- Srolujeme jí do těsného válce
- Velmi ostrým nožem roládu rozkrojíme napůl a poté každou polovinu rozkrojíme na 3 kusy
- Nůž očistíme po několika řezech vlhkým hadříkem
- Když sushi rolky krájíme, ponoříme si prsty do octové vody nebo rolku zakryjte plastem, aby se vám rýže nelepila na ruce
- Navrch každého sushi dáme kopeček pikantní majonézy a ozdobíme zbylou zelenou cibulkou
Pokud chcete, nalijte na talíř trochu unagi omáčky, abyste mohli sushi namáčet.