V tomto případě se označení káva používá pro nápoj, připravený z usušených a namletých kořenů smetanky lékařské. Ty by se měly ze země vykopávat buď na podzim, nebo na jaře.
Ingredience
- pampeliškové kořeny
- voda
- cukr a mléko (na dochucení)
Postup
- Kořeny, zbavené zelených částí, důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Tyto kousky poté vložte do trouby, předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut, aby se kořeny vysušily.
- Po zchladnutí kořeny namelte pomocí mlýnku na kávu. Vzniklý prášek poté můžete ihned použít nebo uskladnit ve vzduchotěsné sklenici.
- Na přípravu jednoho šálku použijte 2 čajové lžičky namletého prášku.
- Prášek zalijte horkou vodou a celou kávu případně dochuťte cukrem či mlékem, dle svého vkusu.
- Pokud chcete, můžete kávu, před konzumací, rovněž přecedit, ale není to nutné.
- Černá káva z kořene pampelišky chutná nejlépe, vychutnáte-li si ji v klidu a pohodě.