Představte si, že byste si uměli připravit zázrak přírodní medicíny, který pomáhá při nejrůznějších otocích, zánětech a štípnutích hmyzem.
Představte si, že tento zázrak nemusíte užívat pouze jako vnější lék, ale můžete si na něm pochutnat také jako na zálivce do salátů a podpořit tak správnou funkci trávící soustavy.
Přinášíme vám recept, který vám toto všechno umožní!
Ingredience
- pampeliškové květy (množství volitelné – čím více květů, tím silnější příchuť oleje)
- olivový olej (podle množství květů)
Postup
- Čerstvé květy pampelišky rozprostřete na bavlněnou utěrku a nechte je, alespoň jeden den, lehce proschnout.
- Takto proschlými květy naplňte polovinu sklenice, kterou chcete na výrobu oleje použít.
- Následně celou sklenici s květy zalijte olivovým olejem, a to až po okraj.
- Před uzavřením obsah sklenice promíchejte pomocí dřevěné vařečky.
- Pevně uzavřenou sklenici umístěte na teplé a slunné místo a nechte ji stát 2 týdny.
- Během této doby, každé dva až tři dny, sklenicí zatřepejte, aby se její obsah promíchal a lépe se tak uvolnily léčivé látky. Zároveň kontrolujte, zda se uvnitř netvoří plíseň.
- Po dvou týdnech obsah sklenice přeceďte pomocí síta, vystlaného látkou či gázou.
- Poté, co přecedíte tekutý obsah, promačkejte přes látku i zbytky pampeliškových květů.
- Váš olej z pampelišek je hotov a můžete jej používat až po dobu jednoho roku. Skladujete jej v suchu a na temném a chladném místě.
Pro ty, kteří alkoholu neholdují, máme skvělé recepty na domácí limonády, které nejvíce osvěží hlavně v létě.