Máte rádi palačinky, lívance či vafle? S tímto lahodným sirupem bude váš oblíbený pokrm ještě neodolatelnější. Sirup slouží také jako skvělé dochucení čaje.
Ingredience
- 1,5 šálku pampeliškových květů
- 3 šálky vody
- 2 šálky třtinového cukru nebo jiného sladidla
- ¼ šálku medu (volitelně)
- čerstvá citronová šťáva z poloviny citronu
Postup
- Pampeliškové květy omyjte a nechte je, asi hodinu, schnout na papírové či látkové utěrce.
- Když květy proschnou, odstraňte z jejich spodní části zelené kališní lísky, jinak bude váš sirup zbytečně nahořklý.
- Pampeliškové květy dejte do hrnce a zalijte je vodou.
- Následně vodu přiveďte k varu a květy povařte asi 1 minutu.
- Poté hrnce z ohně odstavte, zakryjte a nechte přes noc pampeliškové květy ve vodě louhovat.
- Následující den pampeliškový výluh přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.
- Do nádoby s pampeliškovým výluhem přidejte cukr, med a citron.
- Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně hodinu, než se množství tekutiny zredukuje asi na polovinu.
- Následně směs z ohně odstraňte a přelijte do připravených sklenic.
Zaujal vás recept na pampeliškový sirup? Pak vyzkoušejte také jednoduchý recept na bezový sirup.