Sirup z pampelišek

Sirup z pampelišek
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 1

Máte rádi palačinky, lívance či vafle? S tímto lahodným sirupem bude váš oblíbený pokrm ještě neodolatelnější. Sirup slouží také jako skvělé dochucení čaje. 

Ingredience

  • 1,5 šálku pampeliškových květů
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • ¼ šálku medu (volitelně)
  • čerstvá citronová šťáva z poloviny citronu

Postup

  • Pampeliškové květy omyjte a nechte je, asi hodinu, schnout na papírové či látkové utěrce.
  • Když květy proschnou, odstraňte z jejich spodní části zelené kališní lísky, jinak bude váš sirup zbytečně nahořklý.
  • Pampeliškové květy dejte do hrnce a zalijte je vodou.
  • Následně vodu přiveďte k varu a květy povařte asi 1 minutu.
  • Poté hrnce z ohně odstavte, zakryjte a nechte přes noc pampeliškové květy ve vodě louhovat.
  • Následující den pampeliškový výluh přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.
  • Do nádoby s pampeliškovým výluhem přidejte cukr, med a citron.
  • Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně hodinu, než se množství tekutiny zredukuje asi na polovinu.
  • Následně směs z ohně odstraňte a přelijte do připravených sklenic.

Sirup z pampelišek ve sklenici s dávkovačem.
zdroj: naturesnurtureblog.com

Zaujal vás recept na pampeliškový sirup? Pak vyzkoušejte také jednoduchý recept na bezový sirup.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.