Panenka obalená ve slanině s brusinkovou omáčkou

Panenka obalená ve slanině s brusinkovou omáčkou

Delikátní sváteční pokrm, který si užijí všichni vaši hosté! Vepřová panenka ve slanině servírovaná s domácí brusinkovou omáčkou se stane skvělým doplňkem každého svátečního stolu.

Co budete potřebovat

  • 700 g vepřové panenky
  • 8–9 plátků slaniny
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Na brusinkovou omáčku:

  • 4 šálky brusinek
  • 1/2 šálku konzervovaných kousků ananasu
  • 2 lžíce ananasové šťávy z konzervy
  • 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na malé kousky
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku vody
  • 1 lžička citronové kůry
  • pro dodatečnou sladkost 6 datlí namočených v horké vodě (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Panenku pokapejte olivovým olejem a rovnoměrně ochuťte solí a pepřem.
  • Každý plátek slaniny omotejte kolem vepřové panenky, dokud nebude hřbet zcela zakrytý.
  • 8-9 plátků by na to mělo bez problémů stačit.
  • Vepřové maso dejte do lehce vymazaného pekáče a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte 20 minut nebo dokud vnitřní teplota panenky nedosáhne 68° C.
  • Během pečení nezapomeňte panenku jednou až dvakrát potřít výpekem z pekáče.
  • Na poslední asi 2 minuty pečení změňte nastavení trouby na funkci gril, aby byla slanina křupavá.
  • Vyjměte panenku z trouby, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.
  • Nakrájejte a polijte domácí brusinkovou omáčkou.
  • Brusinkovou omáčku si připravíte tak, že datle namočíte na 10 minut do horké vody.
  • Oloupejte vrchní vrstvu datlí a vnitřky rozmačkejte v misce do hladka.
  • Jakmile to uděláte se všemi datlemi, mělo byste mít konzistenci podobnou pastě. (Tento krok je volitelný. Pokud nepřidáte datle, omáčka bude kyselá s trochou sladkosti z ananasové šťávy).
  • Dejte hrnec na střední plamen a vložte dovnitř brusinky, vodu, citronovou kůru, nakrájená jablka, ananas, pomerančovou a ananasovou šťávu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl.
  • Přiveďte k varu na středním až vysokém ohni.
  • Směs nechte vařit 7 minut, nebo dokud brusinky nezačnou pukat a praskat.
  • Jak se směs zahřívá, všechny ingredience se svaří a zhoustnou do lahodné omáčky.
  • Přilijte čerstvou citronovou šťávu.
  • Dobrou chuť!
Panenka ve slanině servírovaná s domácí brusinkovou omáčkou na talíři s vedle položeným nožem.
www.healthylittlepeach.com

Máme pro vás i skvělé recepty na zavařování brusinek! Poradíme vám, jak si je zavařit v myčce či troubě, nebo jak připravit ten nejlepší džem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.