Delikátní sváteční pokrm, který si užijí všichni vaši hosté! Vepřová panenka ve slanině servírovaná s domácí brusinkovou omáčkou se stane skvělým doplňkem každého svátečního stolu.
Co budete potřebovat
- 700 g vepřové panenky
- 8–9 plátků slaniny
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Na brusinkovou omáčku:
- 4 šálky brusinek
- 1/2 šálku konzervovaných kousků ananasu
- 2 lžíce ananasové šťávy z konzervy
- 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na malé kousky
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku vody
- 1 lžička citronové kůry
- pro dodatečnou sladkost 6 datlí namočených v horké vodě (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Panenku pokapejte olivovým olejem a rovnoměrně ochuťte solí a pepřem.
- Každý plátek slaniny omotejte kolem vepřové panenky, dokud nebude hřbet zcela zakrytý.
- 8-9 plátků by na to mělo bez problémů stačit.
- Vepřové maso dejte do lehce vymazaného pekáče a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 20 minut nebo dokud vnitřní teplota panenky nedosáhne 68° C.
- Během pečení nezapomeňte panenku jednou až dvakrát potřít výpekem z pekáče.
- Na poslední asi 2 minuty pečení změňte nastavení trouby na funkci gril, aby byla slanina křupavá.
- Vyjměte panenku z trouby, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.
- Nakrájejte a polijte domácí brusinkovou omáčkou.
- Brusinkovou omáčku si připravíte tak, že datle namočíte na 10 minut do horké vody.
- Oloupejte vrchní vrstvu datlí a vnitřky rozmačkejte v misce do hladka.
- Jakmile to uděláte se všemi datlemi, mělo byste mít konzistenci podobnou pastě. (Tento krok je volitelný. Pokud nepřidáte datle, omáčka bude kyselá s trochou sladkosti z ananasové šťávy).
- Dejte hrnec na střední plamen a vložte dovnitř brusinky, vodu, citronovou kůru, nakrájená jablka, ananas, pomerančovou a ananasovou šťávu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl.
- Přiveďte k varu na středním až vysokém ohni.
- Směs nechte vařit 7 minut, nebo dokud brusinky nezačnou pukat a praskat.
- Jak se směs zahřívá, všechny ingredience se svaří a zhoustnou do lahodné omáčky.
- Přilijte čerstvou citronovou šťávu.
- Dobrou chuť!
Máme pro vás i skvělé recepty na zavařování brusinek! Poradíme vám, jak si je zavařit v myčce či troubě, nebo jak připravit ten nejlepší džem.