Luxusní pečená panenka plněná směsí hrušek, modrého sýra a šalotky je delikátní pokrm, který je navíc jednodušší na přípravu, než na první pohled vypadá. Hrušky a modrý sýr vytváří oblíbenou kombinaci chutí, což panence dodává na dokonalosti. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 700 g vepřové panenky
- 2 hrušky 2 nakrájené na kostičky
- 2 střední šalotky nakrájené na plátky
- 1 lžíce slaného másla
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 a 1/2 šálku bílého vína
- 1/2 šálku rozdrobeného modrého sýra
- 3 snítky rozmarýnu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
Postup
- Zahřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Nakrájejte hrušky na malé čtverečky o velikosti 0,5 cm.
- Šalotku nakrájejte nadrobno.
- Rozpusťte máslo ve velké pánvi vhodné do trouby.
- Přidejte šalotku, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky černého pepře.
- Za častého míchání restujte 2 minuty.
- Přidejte hrušku a 2 šálky bílého vína.
- Nechte vařit, dokud se tekutina neodpaří, asi 14 minut.
- Zatímco se hrušky dusí, rozkrojte vepřovou panenku podélně uprostřed a položte ji na plocho.
- Maso roztlučte paličkou a co nejvíce ho zploštěte.
- Jakmile se hrušky a šalotka rozvaří, navršte směs do středu panenky.
- Na šalotku a hrušky nandejte rozdrobený modrý sýr.
- Kuchyňský provázek o velikosti cca 75 cm nakrájejte na 15 cm kousky.
- Poté přitlačte šalotku, hrušky a nivu a stáhněte k sobě panenku, navrch položte rozmarýn a svažte provázkem.
- Nejjednodušší technikou je zasunout řeznický provázek pod vepřové maso a poté vepřové maso stáhnout k sobě a zavázat.
- Přebytečný provázek po uvázání odstřihněte.
- Vepřové maso posypte zbylou solí a pepřem.
- Zahřejte olivový olej ve stejné pánvi, ve které jste vařili hrušky.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte panenku a opékejte 2-3 minuty, dokud nezhnědne.
- Panenku na pánvi 2-3x otočte, aby se všechny strany opekly.
- Do pánve nalijte trošičku kuřecího vývaru.
- Jakmile maso zhnědne, nalijte kolem něj 1 šálek kuřecího vývaru a 1/2 šálku bílého vína.
- Poté pánev přiklopte poklicí a panenku vložte do trouby.
- Pečte 12-14 minut, nebo dokud nedosáhne teploměr nebude ukazovat 63 stupňů Celsia.
- Vyjměte panenku z pánve a položte ji na prkénko.
- Před krájením musí panenka 5 minut odpočívat.
- Pánev se šťávou postavte na sporák.
- Vařte na středním plameni a vařečkou seškrabejte zhnědlé kousky.
- Nechte 5 minut redukovat a houstnout, aby vznikla omáčka.
- Nakrájejte panenku a odstraňte řeznický provázek a rozmarýn.
- Maso přelijte omáčkou a podávejte.