Výborná panenka s krémovou omáčkou z hořčice je skvělou večeří pro celou rodinu. Maso je neuvěřitelně křehké a lahodné a omáčku ho povyšuje o další level výše.
Co budete potřebovat
- 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 500 g
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- 1 lžička pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky nasekaného česneku
- ¼ šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- ½ lžičky pepře nebo podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vepřové maso ochuťte 1 lžičkou soli a pepře rovnoměrně po celém obvodu.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej a vepřové panenky opečte ze všech stran, asi 2 až 3 minuty z každé strany.
- Přeneste pánev do předehřáté trouby a pečte 18-20 minut, nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu 63 °C.
- Vepřové panenky přendejte na prkénko a nechte 10 minut odpočinout.
- Ve stejné pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.
- Přidejte česnek a restujte 30 sekund, dokud nebude aromatický.
- Na pánev přidejte kuřecí vývar, smetanu, mletou hořčici, dijonskou hořčici, sušený tymián, petrželku, sůl a pepř.
- Vše promíchejte, seškrábněte opečené kousky ze dna pánve, stáhněte plamen na mírný a vařte 8 až 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Panenku naporcujte a podávejte s hořčičnou omáčkou na bramborové kaši.
- Podle potřeby ozdobte petrželkou.