Tak tohle je naprostá delikatesa! Pečená vepřová panenka obalená ve slanině a podávaná se zelenými fazolkami s medem a opečenými mandlemi. Může být něco lepšího?
Co budete potřebovat
- ¼ šálku třešňového džemu
- 1 lžička červeného vinného octa
- 500 g vepřové panenky
- 10 plátků slaniny
- 1 lžíce olivového oleje
- 230 g zelených fazolek, podle potřeby oříznutých
- ¼ šálku kuřecího vývaru
- 2 lžíce medu
- ¼ lžičky soli
- ¼ šálku nakrájených mandlí, opečených
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Vyložte pečící plech alobalem.
- Na alobal položte mřížku a dejte stranou.
- V malé misce smíchejte třešňový džem a ocet; dejte stranou.
- Odřízněte tuk z panenky.
- Položte plátky slaniny vedle sebe na pracovní plochu tak, aby se mírně překrývaly.
- Panenku položte křížem na slaninu a srolujte, slaninu omotejte kolem panenky.
- Umístěte panenku na mřížku na plechu tak, aby švy slaniny byly položeny směrem dolů.
- Peče 20 minut.
- Vršek panenky potřete směsí třešňového džemu a octa.
- Pečte dalších 5 až 10 minut nebo dokud nebude slanina křupavá a teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu panenky neukáže 63 stupňů Celsia.
- Vyjměte z trouby a nechte 3 minuty odstát.
- Mezitím ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte zelené fazolky.
- Opékejte a míchejte 3 až 5 minut nebo jen do křupava.
- Přidejte vývar, med a sůl.
- Vařte a míchejte ještě asi 3 minuty nebo dokud se tekutina téměř neodpaří.
- Vmíchejte mandle.
- Panenku nakrájejte a podávejte se zelenými fazolkami.