Tato polévka je velmi oblíbená v Itálii, hlavně v období dozrávání rajčat.
Ingredience:
- 4 silnější plátky starého chleba
- 800 g zralých rajčat
- 2 stroužky česneku nakrájeného na malé kousky
- 1 chilli paprička, nebo 1 lžička chilli vloček
- 250 ml horké vody
- olivový olej
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- miska s ledem a ledovou vodou
Postup:
- Rajčata pomořte na půl minuty do vroucí vody a potom prudce schlaďte v misce s ledem
- Z rajčat sloupněte slupku a v míse je rozmačkejte rukou nebo šťouchadlem na brambory
- V hrnci rozpalte olej
- Do rozpáleného oleje dejte česnek, chilli a opékejte česnek dozlatova
- Na opečený česnek přidejte rajčata než se rozvaří. To bude trvat asi 20 minut
- Až budou rajčata rozvařená rozdrobte do hrnce chleba a přilijte vroucí vodu
- Ochuťte solí a vařte asi 10 minut
- Obsah hrnce občas promíchejte metličkou, tím získá krémovou strukturu
- Po dovaření, stáhněte z ohně, přidejte nasekané lístky bazalky a asi 2 lžíce olivového oleje
Polévku před podáváním nechte chvíli uležet, tak se chutě krásně propojí.
Když místo čerstvých rajčat použijete konzervovaná, můžete si polévku vychutnat během celého roku.