Bezkonkurenční! Přesně takto můžeme popsat tyto recepty na paprikáš.
Recepty jsou jednoduché, rychlé a pochutnají si na nich úplně všichni.
Připravte si tento oblíbený maďarský pokrm i u vás v kuchyni a vychutnejte si ho společně s nadýchaným domácím kynutým knedlíkem, domácími haluškami či bezchybnou bramborovou kaší.
To a mnohem více najdete v tomto článku!
Naše recepty
O maďarské kuchyni
Popsat maďarskou kuchyni jedním slovem, je nemožné.
Typickým kořením pro maďarskou kuchyni je paprika, černý pepř a hodně, hodně cibule. Ale její kuchyně je obecně velmi rozmanitá. Pojďte se s námi podívat pod pokličku maďarské kuchyně!
Tradiční maďarská jídla jsou založena především na mase, sezónní zelenině, čerstvém pečivu, mléčných výrobcích, sýrech a ovoci.
V Maďarsku se typická snídaně může skládat z čerstvého chleba, klobás, salámů, sezónní zeleniny a domácího džemu.
Maďaři o sobě rádi říkají, že jsou „polévkový národ“. Zatímco v mnoha zemích jsou polévky opovažovány za předkrm, pro Maďary tradičně platí, že pokud jste si nedali misku polévky, tak jste ještě nejedli.
Maďaři rozlišují mezi lehkými polévkami, které konzumují ve formě předkrmu a poté, při typickém obědu, následují další dva chody a vydatnými polévkami s masem a těstovinou.
Mezi ty vydatné polévky můžeme zařadit ikonický guláš a rybí polévky, které se připravují v nesčetných variacích jak v restauracích, tak i doma.
Existují dvě hlavní a nejznámější maďarské rybí polévky – Baja a Szeged.
Zatímco rybí polévka Baja se tradičně vyrábí z kapra, segedínská rybí polévka se vyrábí z různých druhů ryb.
Další maďarskou specialitou je sladká ovocná studená polévka gyümölcs.
Ale každopádně polévky často odrážejí roční období a tudíž obsahují sezónní zeleninu, ovoce, ale i maso či ryby, podle aktuální lovecké či rybářské sezóny.
Pokud dáváte přednost sladkým jídlům, vyzkoušejte maďarský koláč Dobos. Čokoládový máslovo-smetanový vrstvený piškot, přelitý karamelem a na okrajích pokrytý oříšky.
Nebo zkuste neuvěřitelně oblíbený Túró Rudi. Čokoládovou tyčinku z hořké čokolády plněnou slazeným tvarohem nebo jinými příchutěmi, například povidly.
Dezerty často obsahují různé ovoce nebo džemy, protože Maďarsko má i mezinárodně známé vinice a sady plné jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce.