Tento druh pokrmu může být hustý nebo řídký, to záleží na chuti každého z nás. Pečená paprika ovšem dodá nepřekonatelnou chuť, díky čemuž si uděláte očko u svých blízkých a přátel, aniž by bylo nutné trávit celý den v kuchyni.
Ingredience:
- 4 litry filtrované vody
- 2 kusů červené papriky
- 1 rajče
- 1 středně velká mrkev
- 1 cibule
- bouquet garni z bylinek – tymián, petržel, bazalka a šalvěj
- 1 lusk kardamomu
- 2 lžičky růžové soli
- 1 lžíce uzené papriky (může být i maďarská či klasická sladká)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla/ghí
- 1/2 hrnku hrubé krupice
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 hrnku plnotučného mléka (může být i polotučné)
- 1 vejce
- 1 opečená paprika nakrájená na plátky
Na ozdobu:
- 2 opečené papriky nakrájené na plátky
- extra panenský olivový olej
- nasekaná petržel
Postup:
- Začneme tím, že si připravíme větší hrnec, dáme do něj filtrovanou vodu, červené papriky, rajče, mrkev, cibuli a sůl podle chuti.
- Do hrnce přidáme bouquet garni z tymiánu, šalvěje, bazalky a petrželky. Bylinky svážeme kuchyňským provázkem. Přihodíme lusk kardamomu a 1 opečenou papriku.
- Vývar necháme aspoň 1 hodinu vařit na středním ohni. Poté jej přecedíme do jiné nádoby a papriky si dáme na stranu na pyré.
- Odebereme 4 hrnky vývaru na polévku a ještě 1 hrnek co přidáme do pyré.
- Zeleninu z vývaru, dáme i s paprikami a odloženým hrnkem vývaru do mísy a pomocí mixéru důkladně rozmixujeme na pyré.
- Ve velké pánvi rozehřejeme ghí a za stálého míchání přidáme papriku a kmín. Přilijeme olivový olej a necháme 1 – 2 minuty prohřát.
- Poté za stálého míchání postupně přisypeme krupici. Přilijeme vytvořené pyré a pokračujeme v míchání po dobu několika minut.
- Poté vlijeme 4 hrnky čistého vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 minut.
- Vejce rozšleháme s mlékem. Z hrnce odebereme 2 polévkové lžíce vroucí polévky a přidejte ji k této směsi, aby se temperovala.
- Hned pak přidáme tuto temperovanou vaječnou směs do polévky, prošleháme a vaříme dalších asi 5 minut.
- Pak už jen stačí rozdělit do misek či talířů, případně naaranžujeme nakrájené kousky pečené papriky.
- Povrch pokapeme olivovým olejem a ozdobíme petrželkou. Servírujeme s čerstvým chlebem.