Paprikový vývar s krupicí

Paprikový vývar s krupicí
Příprava: 30 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 10

Tento druh pokrmu může být hustý nebo řídký, to záleží na chuti každého z nás. Pečená paprika ovšem dodá nepřekonatelnou chuť, díky čemuž si uděláte očko u svých blízkých a přátel, aniž by bylo nutné trávit celý den v kuchyni.

Ingredience:

  • 4 litry filtrované vody
  • 2 kusů červené papriky
  • 1 rajče
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 cibule
  • bouquet garni z bylinek – tymián, petržel, bazalka a šalvěj
  • 1 lusk kardamomu
  • 2 lžičky růžové soli
  • 1 lžíce uzené papriky (může být i maďarská či klasická sladká)
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla/ghí
  • 1/2 hrnku hrubé krupice
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka (může být i polotučné)
  • 1 vejce
  • 1 opečená paprika nakrájená na plátky

Na ozdobu:

  • 2 opečené papriky nakrájené na plátky
  • extra panenský olivový olej
  • nasekaná petržel

Postup:

  • Začneme tím, že si připravíme větší hrnec, dáme do něj filtrovanou vodu, červené papriky, rajče, mrkev, cibuli a sůl podle chuti.
  • Do hrnce přidáme bouquet garni z tymiánu, šalvěje, bazalky a petrželky. Bylinky svážeme kuchyňským provázkem. Přihodíme lusk kardamomu a 1 opečenou papriku.
  • Vývar necháme aspoň 1 hodinu vařit na středním ohni. Poté jej přecedíme do jiné nádoby a papriky si dáme na stranu na pyré.
  • Odebereme 4 hrnky vývaru na polévku a ještě 1 hrnek co přidáme do pyré.
  • Zeleninu z vývaru, dáme i s paprikami a odloženým hrnkem vývaru do mísy a pomocí mixéru důkladně rozmixujeme na pyré.
  • Ve velké pánvi rozehřejeme ghí a za stálého míchání přidáme papriku a kmín. Přilijeme olivový olej a necháme 1 – 2 minuty prohřát.
  • Poté za stálého míchání postupně přisypeme krupici. Přilijeme vytvořené pyré a pokračujeme v míchání po dobu několika minut.
  • Poté vlijeme 4 hrnky čistého vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 minut.
  • Vejce rozšleháme s mlékem. Z hrnce odebereme 2 polévkové lžíce vroucí polévky a přidejte ji k této směsi, aby se temperovala.
  • Hned pak přidáme tuto temperovanou vaječnou směs do polévky, prošleháme a vaříme dalších asi 5 minut.
  • Pak už jen stačí rozdělit do misek či talířů, případně naaranžujeme nakrájené kousky pečené papriky.
  • Povrch pokapeme olivovým olejem a ozdobíme petrželkou. Servírujeme s čerstvým chlebem.
Krupicová polévka z pečené červené papriky.
Zdroj: https://food52.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.