Pařížské vánoční cukroví

Pařížské vánoční cukroví

Jednoduché, lehké, a přitom pořádně chutné jsou tyto tyčinky s nezapomenutelnou vůní pomerančů.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce cukru moučka
  • Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžíce čerstvého změklého nesoleného másla
  • 1 lehce rozšlehané velké vejce
  • 2 lžíce brandy (nebo rum)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • Rostlinný olej na smažení
  • Cukr na posypání

Postup:

  • V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  • Do jiné misky nasypeme cukr s pomerančovou kůrou a konečky prstů je třeme dohromady tak dlouho, dokud nebude cukr navlhlý a provoněný pomerančovou kůrou.
  • Přidáme změklé máslo a pomocí stěrky vmícháme do cukru.
  • Jakmile je máslo začleněno do cukru s pomerančovou kůrou, přimícháme vejce, brandy nebo rum, vanilku a mícháme, až se vše spojí.
  • Nakonec přisypeme suché ingredience a důkladně mícháme, aby vzniklo měkké lepkavé těsto.
  • Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 3 hodiny, nebo klidně i přes noc vychladit do lednice.
  • Těsto rozdělíme na poloviny a jednu vrátíme zpět do chladničky.
  • Vál posypeme moukou a těsto v ní několikrát otočíme, aby nelepilo. Poté jej vyválíme, přičemž průběžně podsypáváme moukou a obracíme, aby se vyválelo na placku o tloušťce papíru.
  • Pomocí vykrajovátka, drážkovaného kolečka na ravioli nebo ostrého nože nakrájíme těsto na proužky.
  • Pokud použijeme vykrajovátko, znovu rozválíme zbylé těsto a nakrájíme na proužky.
  • Proužky přeneseme na připravený plech vyložený potravinovou fólií a přikryjeme dalším kusem fólie.
  • Necháme další 1 hodinu chladit a poté si připravíme tác, na který dáme několik vrstev papírových kuchyňských utěrek.
  • V hrnci zahřejeme olej na 180 stupňů, což si zkontrolujeme pomocí kuchyňského teploměru.
  • Vkládáme jednotlivé tyčinky a smažíme z obou stran do zlatohnědé barvy. Každá strana trvá cca 4 – 5 minut. Najednou smažíme maximálně 4 – 5 kousků, je to lepší.
  • Pomocí kleští nebo děrované lžíce vyjmeme hotové tyčinky z oleje a skládáme na tác. Necháme okapat 1 – 2 minuty, aby papírové utěrky vsákly přebytečný olej.
  • Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, ale opatrně, aby se nám tyčinka nezlomila.
Francouzské vánoční cukroví Merveilles.
Zdroj: https://www.agardenforthehouse.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.