Pro tento šlehačkový dort jsou potřeba tři stejně velké formy. Pokud je nemáte, nevadí. Těsto na korpus si odvažte na kuchyňské váze a proces pečení opakujte třikrát po sobě. Je to sice zdlouhavější proces, ale výsledek bude stát za to.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 540 g cukru krystal
- 300 g hladké mouky
- 140 g kakaa
- 2 lžičky sody
- Lžička soli
- 480 ml podmáslí
- 240 ml oleje
- 6 vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na čokoládové křupínky
- 255 g polosladké čokolády
- 2 hrnečky burizonů
Na krém
- 115 g čokolády na vaření
- 170 g mléčné čokolády
- 340 g másla (měkkého)
- 780 g moučkového cukru
- Lžíce vanilkového extraktu
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- ¼ lžičky soli
Pro ganache
- 60 g čokolády na vaření
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Dortovou formu si po stranách vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Do větší mísy přidáme cukr, mouku, kakao, sodu a sůl
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
- Do vedlejší mísy přidáme vejce spolu s cukrem a vanilkou
- Prošleháme a poté přidáváme olej a podmáslí
- Mixujeme, dokud se přísady nespojí
- Mokré ingredience začneme pomalu a postupně přilévat do suchých a za stálého míchání je na střední rychlost mixujeme v jednolité těsto
- Těsto si přesně odvážíme do tří připravených forem a dáme péct do trouby
- Korpusy pečeme 30 – 35 minut, průběžně provádíme test špejlí
- Korpusy vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout ve formě a poté vyndáme na mřížku a necháme je zcela vychladnout
- Na čokoládové křupínky si vyložíme plech pečícím papírem a dáme ho stranou
- Na vodní lázni si rozpustíme čokoládu
- Do misky vysypeme burizony a polijeme je čokoládou
- Je nutné je v čokoládě pořádně rovnoměrně obalit, poté je rozprostřeme na plech a dáme do lednice, aby ztuhly
- Na krém si opět na vodní lázni rozpustíme čokoládu, tu pak dáme stranou, aby vychladla
- V míse si mixérem ušleháme máslo s cukrem
- Když jsou ingredience spojené, začneme po lžičkách přidávat smetanu a vanilku
- Mixujeme, dokud krém nezačne být nadýchaný
- Pomalu začneme přidávat rozpuštěnou čokoládu a mícháme, dokud nevznikne čokoládový šlehačkový krém
- Na sestavení dortu, jednotlivá patra začneme promazávat krémem a vrstvit čokoládové křupínky
- Když umístíme poslední patro dortu, celý dort pomažeme zbylým krémem
- Na ganache zahříváme smetanu, ve které rozpustíme nakrájenou čokoládu
- Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a poté vmícháme javorový sirup
- Ganache lijeme po krajích čokoládového dortu, aby jednotlivé kapičky stékaly, poté ganache potřeme celý vršek dortu a pokud nám zbyly křupínky, tak dort jimi dozdobíme
Krém pro tento recept nemusí nutně být čokoládový, podívejte se na tyto tipy na krémy a polevy a vyzkoušejte tento dort tak trochu jinak.
Před krájením a podáváním nechejte sestavený dort alespoň 2 hodiny až 1 den chladit. Chlad v lednici pomáhá šlehačce zhoustnout a krájení je pak čistější a jednodušší.