Pařížský čokoládovo – šlehačkový dort

Pařížský čokoládovo – šlehačkový dort

Pro tento šlehačkový dort jsou potřeba tři stejně velké formy. Pokud je nemáte, nevadí. Těsto na korpus si odvažte na kuchyňské váze a proces pečení opakujte třikrát po sobě. Je to sice zdlouhavější proces, ale výsledek bude stát za to.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 540 g cukru krystal
  2. 300 g hladké mouky
  3. 140 g kakaa
  4. 2 lžičky sody
  5. Lžička soli
  6. 480 ml podmáslí
  7. 240 ml oleje
  8. 6 vajec
  9. 2 lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládové křupínky

  1. 255 g polosladké čokolády
  2. 2 hrnečky burizonů

Na krém

  1. 115 g čokolády na vaření
  2. 170 g mléčné čokolády
  3. 340 g másla (měkkého)
  4. 780 g moučkového cukru
  5. Lžíce vanilkového extraktu
  6. 4 lžíce smetany ke šlehání
  7. ¼ lžičky soli

Pro ganache

  1. 60 g čokolády na vaření
  2. 120 ml smetany ke šlehání
  3. 2 čajové lžičky javorového sirupu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
  2. Dortovou formu si po stranách vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
  3. Do větší mísy přidáme cukr, mouku, kakao, sodu a sůl
  4. Vše spolu promícháme, aby se ingredience propojily
  5. Do vedlejší mísy přidáme vejce spolu s cukrem a vanilkou
  6. Prošleháme a poté přidáváme olej a podmáslí
  7. Mixujeme, dokud se přísady nespojí
  8. Mokré ingredience začneme pomalu a postupně přilévat do suchých a za stálého míchání je na střední rychlost mixujeme v jednolité těsto
  9. Těsto si přesně odvážíme do tří připravených forem a dáme péct do trouby
  10. Korpusy pečeme 30 – 35 minut, průběžně provádíme test špejlí
  11. Korpusy vyndáme z trouby, necháme chvilku odpočinout ve formě a poté vyndáme na mřížku a necháme je zcela vychladnout
  12. Na čokoládové křupínky si vyložíme plech pečícím papírem a dáme ho stranou
  13. Na vodní lázni si rozpustíme čokoládu
  14. Do misky vysypeme burizony a polijeme je čokoládou
  15. Je nutné je v čokoládě pořádně rovnoměrně obalit, poté je rozprostřeme na plech a dáme do lednice, aby ztuhly
  16. Na krém si opět na vodní lázni rozpustíme čokoládu, tu pak dáme stranou, aby vychladla
  17. V míse si mixérem ušleháme máslo s cukrem
  18. Když jsou ingredience spojené, začneme po lžičkách přidávat smetanu a vanilku
  19. Mixujeme, dokud krém nezačne být nadýchaný
  20. Pomalu začneme přidávat rozpuštěnou čokoládu a mícháme, dokud nevznikne čokoládový šlehačkový krém
  21. Na sestavení dortu, jednotlivá patra začneme promazávat krémem a vrstvit čokoládové křupínky
  22. Když umístíme poslední patro dortu, celý dort pomažeme zbylým krémem
  23. Na ganache zahříváme smetanu, ve které rozpustíme nakrájenou čokoládu
  24. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a poté vmícháme javorový sirup
  25. Ganache lijeme po krajích čokoládového dortu, aby jednotlivé kapičky stékaly, poté ganache potřeme celý vršek dortu a pokud nám zbyly křupínky, tak dort jimi dozdobíme

Krém pro tento recept nemusí nutně být čokoládový, podívejte se na tyto tipy na krémy a polevy a vyzkoušejte tento dort tak trochu jinak.

čokoládový dort plněný čokoládovou šlehačkou.
Zdroj: baranbakery.com

Před krájením a podáváním nechejte sestavený dort alespoň 2 hodiny až 1 den chladit. Chlad v lednici pomáhá šlehačce zhoustnout a krájení je pak čistější a jednodušší.

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.