Tak trochu atypický dortík, který se skládá ze dvou různých korpusů. Klasického piškotového těsta a čokoládového těsta. Tento recept nám zároveň dává více prostoru na experimenty. Můžeme si například udělat dort se světlým piškotem a kakaovou šlehačkou a nebo alá zebra.
Co budeme potřebovat
Na klasický korpus
- 4 vejce
- 6 lžic cukru
- 7 lžic hladké mouky
- 2 lžíce vody
- Lžička prášku do pečiva
Na čokoládový korpus
- 4 vejce
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce vody
- Lžička prášku do pečiva
Na krém
- 200 ml šlehačky ke šlehání
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 100 g kakaa
Postup
- Dortovou formu si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Oddělíme si bílky od žloutků
- Žloutky si vyšleháme s cukrem, poté přidáme vodu a smícháme
- Z bílků si vyšleháme sníh
- Do žloutků si zapracujeme mouku a prášek do pečiva
- Do této směsi přimícháme sníh
- Vzniklé těsto přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut
- Průběžně provádíme test špejlí
- Když korpus vyndáme, necháme ho zcela vychladnout
- Postup opakujeme i s druhým korpusem, kdy do žloutkové směsi přidáme i kakao
- Na pařížský krém si dáme do hrnce smetanu s cukrem a na vysokou teplotu zahříváme
- Tuto směs vaříme přibližně 7 minut
- Přidáme máslo a pokračujeme ve vaření dalších 5 minut
- Smetanu sundáme ze sporáku, přidáme kakao a mícháme, dokud nám nevznikne hladký krém
- Necháme ho zchladit na pokojovou teplotu a poté ho umístíme do lednice
- Když krém získá hustou konzistenci, vyšleháme ho mixérem, aby byl roztíratelný
- Vychladlé korpusy promažeme krémem a navrstvíme je na sebe, zbytkem krému pomažeme celý obvod dortu
- Dozdobíme podle vlastních preferencí například nastrouhanou čokoládou