Užijte si čokoládovou chuť úžasného dezertu s jemným krémem z mascarpone.
Recept vám možná zabere trošku víc času, ale stojí za to!
Ingredience
Korpus na dort:
- 200 g másla (změkčeného)
- 140 g cukru
- 4 velká vejce
- 100 g ořechů (jemně nasekaných)
- 150 g kvalitní tmavé čokolády
Ganache ze šlehané mléčné čokolády:
- 300 g mléčné čokolády
- 400 g plnotučné smetany ke šlehání
Kávový krém s mascarpone:
- 280 g plnotučné smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády (nasekané)
- 280 g mascarpone
- 3 polévkové lžíce kávy (smíchejte se 2 polévkovými lžícemi horké vody – vytvoříte tak pastu)
Kávové ganache z tmavé čokolády:
- 180 g tmavé čokolády (nasekané)
- 200 g plnotučné smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce instantní kávy
Postup
Korpus:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu.
- V míse smíchejte cukr, vejce a máslo. Není třeba šlehat, pouze vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Rozpuštěnou čokoládu nechte mírně vychladnout a poté ji přidejte do máslové směsi. Přidejte ořechy a promíchejte.
- Těsto vlijte do formy na pečení a pečte 30 minut. Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Ganache z mléčné čokolády:
- 300 g smetany ke šlehání zahřejte v malém hrnci.
- Horkou smetanu sundejte z tepla a smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou.
- Dejte chladit na minimálně 4 hodiny do lednice.
- Po této době vyjměte z lednice a vmíchejte zbývajících 100 g smetany ke šlehání. Šlehejte, dokud nezískáte lehkou a vzdušnou konzistenci.
- Ganache nalijte na čokoládové těsto a uhlaďte ho. Vložte do lednice pro ztuhnutí.
Kávový krém s mascarpone:
- Zahřejte smetanu, ale nevařte ji.
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu, kterou máte připravenou v misce. Promíchejte. Jakmile vznikne hladká směs, dejte ji chladit do lednice aspoň na hodinu.
- Mascarpone a ganache smíchejte a přidejte kávovou pastu. Promíchejte a dejte znovu chladit na 2 hodiny do lednice.
- Vyjměte z ledničky a šlehejte, dokud nezískáte krém tuhé konzistence.
- Hotový krém mascarpone rozetřete na těsto s čokoládovým ganache a dejte znovu chladit.
Kávové ganache z tmavé čokolády:
- Smíchejte smetanu s kávou a zahřívejte.
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu a promíchejte. Měla by vzniknout hladká směs. Míchejte velice opatrně, abyste nevytvářeli vzduchové bubliny.
- Ganache nalijte na dort, který se chladí v lednici a vyhlaďte do rovna. Znovu dejte chladit na několik hodin, dokud vše neztuhne.
- Váš recept na dort v pařížském stylu je hotov. Servírujte jen tak nebo s domácí šlehačkou.
Inspirujte se také dalšími recepty na slané koláče.