Pařížský dort s mascarpone

Pařížský dort s mascarpone

Užijte si čokoládovou chuť úžasného dezertu s jemným krémem z mascarpone. 

Recept vám možná zabere trošku víc času, ale stojí za to!

Ingredience

Korpus na dort:

  • 200 g másla (změkčeného)
  • 140 g cukru
  • 4 velká vejce
  • 100 g ořechů (jemně nasekaných)
  • 150 g kvalitní tmavé čokolády

Ganache ze šlehané mléčné čokolády:

  • 300 g mléčné čokolády
  • 400 g plnotučné smetany ke šlehání

Kávový krém s mascarpone:

  • 280 g plnotučné smetany ke šlehání
  • 100 g bílé čokolády (nasekané)
  • 280 g mascarpone
  • 3 polévkové lžíce kávy (smíchejte se 2 polévkovými lžícemi horké vody – vytvoříte tak pastu)

Kávové ganache z tmavé čokolády: 

  • 180 g tmavé čokolády (nasekané)
  • 200 g plnotučné smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce instantní kávy

Postup

Korpus: 

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu. 
  • V míse smíchejte cukr, vejce a máslo. Není třeba šlehat, pouze vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí. 
  • Rozpuštěnou čokoládu nechte mírně vychladnout a poté ji přidejte do máslové směsi. Přidejte ořechy a promíchejte.
  • Těsto vlijte do formy na pečení a pečte 30 minut. Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Ganache z mléčné čokolády:

  • 300 g smetany ke šlehání zahřejte v malém hrnci. 
  • Horkou smetanu sundejte z tepla a smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou. 
  • Dejte chladit na minimálně 4 hodiny do lednice.
  • Po této době vyjměte z lednice a vmíchejte zbývajících 100 g smetany ke šlehání. Šlehejte, dokud nezískáte lehkou a vzdušnou konzistenci.
  • Ganache nalijte na čokoládové těsto a uhlaďte ho. Vložte do lednice pro ztuhnutí.

Kávový krém s mascarpone:

  • Zahřejte smetanu, ale nevařte ji. 
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu, kterou máte připravenou v misce. Promíchejte. Jakmile vznikne hladká směs, dejte ji chladit do lednice aspoň na hodinu. 
  • Mascarpone a ganache smíchejte a přidejte kávovou pastu. Promíchejte a dejte znovu chladit na 2 hodiny do lednice. 
  • Vyjměte z ledničky a šlehejte, dokud nezískáte krém tuhé konzistence. 
  • Hotový krém mascarpone rozetřete na těsto s čokoládovým ganache a dejte znovu chladit. 

Kávové ganache z tmavé čokolády:

  • Smíchejte smetanu s kávou a zahřívejte. 
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu a promíchejte. Měla by vzniknout hladká směs. Míchejte velice opatrně, abyste nevytvářeli vzduchové bubliny.
  • Ganache nalijte na dort, který se chladí v lednici a vyhlaďte do rovna. Znovu dejte chladit na několik hodin, dokud vše neztuhne.
  • Váš recept na dort v pařížském stylu je hotov. Servírujte jen tak nebo s domácí šlehačkou.

Čokoládové řezy s náplní z mascarpone.
zdroj: parischezsharon.com

Inspirujte se také dalšími recepty na slané koláče.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.