Naučte se, jak správně pasírovat zeleninu i ovoce. Je to hračka!

Pojem pasírování máme spojený především se svíčkovou, pasírovat se toho však dá mnohem více.

Víte, jak na to?

A co se na pasírování používá?

Odpovědi na tyto otázky najdete v našem článku!

Co je to vlastně pasírování?

Jde o kuchařskou techniku, při níž se potraviny a to především zelenina, ovoce nebo další suroviny různými způsoby rozmělňují a zbavují větších částí, slupek, hrudek nebo pecek.

Co se k pasírování používá?

  • síta – suroviny se přes něj protlačují vařečkou, nebo  speciální pasírovací paličkou.
  • pasírovací síťky – pro menší množství surovin
  • pasírovač – jeho účelem je rozmixovat měkké potraviny na kaši a současně je zbavit nežádoucích slupek, dužiny a semínek
  • ponorný mixér – rozmixování surovin před pasírováním
Zelenina, která se mačká přes cedník do skleněné mísy.
www.cookinglight.com

Co se nejčastěji pasíruje ?

  • zelenina – rajčata do a pyré, různé druhy do polévek a omáček
  • ovoce – především při přípravě marmelád, džemů a pyré

Pasírování čiré kapaliny

Chcete-li polévku zbavit větších kousků, jako jsou bobkové listy nebo kousky zeleniny, jednoduše ji propasírujte sítem. Pro velmi jemnou a čirou tekutinu je nejlepší přepasírovat směs přes jemné látkové sítko nebo bavlněnou utěrku.

Pasírování krémové omáčky

Pokud omáčka nemusí být obzvlášť jemná nebo čirá, mělo by stačit normální síto. Tato metoda je ideální pro potraviny jako jsou rajčata, jablka a bobule, pomáhá totiž odstranit větší kusy, slupku a semena. Jednoduše pomocí lžíce protlačte směs přes sítko. Pokud směs předem rozmixujete, může to být jednodušší. Chcete-li získat krémovou a hladkou omáčku, zkuste v ní nechat část zeleniny a rozmixovat ji na pyré. Zelenina v omáčce bude působit jako pojivo.

Pasírování rajčat

Rajčatová passata jsou jednoduše pasírovaná rajčata zbavená všech semínek a slupky. Běžně ji seženete v v supermarketu nebo si ji můžete vyrobit sami doma. Nakrájejte rajčata na malé kousky a krátce je povařte. Rajčata je možné nejprve stáhnout z kůže, ale protože se směs v pozdější fází bude pasírovat, není to potřeba. Pasírovat můžete speciálním pasírovacím mlýnkem nebo použijte sítko a lžíci.

Pasírování vs. mixování

Přestově v obou případech jde o vytvoření hladké konzistence pokrmu, postup je ve skutečnosti odlišný.

Hlavním účelem mixování je vytvořit z pevných a tekutých látek jednu homogenní hmotu.  Ponorný mixér rozdrtí všechny větší kousky a vše rozmixuje spolu s tekutinou.

Pasírování pro změnu zbaví pokrm všech kousků, které nepotřebujete (jako jsou slupky, bobkový list, semínka a podobně).

Vyzkoušejte jeden z našich luxusních receptů na svíčkovou omáčku. Pochutnáte si!

Použité zdroje

STRAINING, www.fooby.ch
6 Different Types of Food Strainers for Getting to the Heart of the Meal, www.homestratosphere.com 03. 02. 2020