Paštika z kuřecích jater s brusinkovým džemem

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým džemem

Naservírujte svým přátelům a rodině vlastní domácí kuřecí paštiku přelitou lesklým karmínovým brusinkovým džemem v roztomilých skleničkách. Není to skvělý dárek?

Co budete potřebovat

Na paštiku:

  • 500 g kuřecích jater, očištěných a zbavených šlach
  • 40 g másla
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
  • 3 lžíce koňaku
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Na brusinkový džem:   

  • 100 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 90 ml vody
  • 80 g cukru
  • kůra z 1 citronu

Postup

  • Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Do pánve přidejte nakrájenou šalotku, nasekaný stroužek česneku a lístky čerstvého tymiánu.
  • Restujte několik minut, dokud cibule nezačne měknout.
  • Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte do pánve očištěná kuřecí játra.
  • Játra opékejte asi 7 minut, dokud nejsou úplně uvařená, ale ne převařená.
  • V polovině opékání jater přidejte do pánve koňak, aby měl alkohol dostatek času na odpaření.
  • Vnitřek jater může být stále lehce růžový, ale neměl by být krvavý a syrový – některá játra rozkrojte napůl, abyste zkontrolovali, zda jsou uvařená.
  • Když jsou játra uvařená, vyklopte veškerý obsah pánve do kuchyňského robotu.
  • Přidejte smetanu, vydatné množství soli, pepře a muškátového oříšku a vyšlehejte směs do hladka.
  • Směs ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
  • Přendejte paštiku do servírovací mísy, formy nebo malých sklenic.
  • Nechte 30 minut vychladit v lednici.
  • Mezitím si připravte brusinkový džem přidáním čerstvých nebo mražených brusinek, 90 ml vody, 80 g cukru a kůry z jednoho citronu do malého hrnce.
  • Směs přiveďte k mírnému varu a za častého míchání nechte velmi doměkka povařit asi 15 – 20 minut.
  •  Zda se z ovoce uvolnilo dostatek pektinu, otestujete ponořením vychlazené lžičky do džemu, nebo necháte pár kapek směsi úplně vychladnout na talíři; pokud po vychladnutí ztuhne do gelovité konzistence, je džem připraven. S
  • undejte hrnec z ohně, aby džem trochu vychladl, ale ne úplně (pokud je příliš studený, je obtížnější ho nalít na paštiku).
  • Nalijte džem v tenké vrstvě na vychlazenou paštiku a vraťte do lednice ztuhnout asi na hodinu.
  • Paštiku vyndejte z lednice 15 minut před podáváním.
  • Paštiku podávejte na máslem namazaném toustu či s krekry.
Kuřecí paštika přelitá brusinkovým džemem ve sklenici s vedle položenými opečenými tousty.
www.thegluttonlife.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.