Naservírujte svým přátelům a rodině vlastní domácí kuřecí paštiku přelitou lesklým karmínovým brusinkovým džemem v roztomilých skleničkách. Není to skvělý dárek?
Co budete potřebovat
Na paštiku:
- 500 g kuřecích jater, očištěných a zbavených šlach
- 40 g másla
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
- 3 lžíce koňaku
- špetka muškátového oříšku
- 100 ml smetany na vaření
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Na brusinkový džem:
- 100 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 90 ml vody
- 80 g cukru
- kůra z 1 citronu
Postup
- Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
- Do pánve přidejte nakrájenou šalotku, nasekaný stroužek česneku a lístky čerstvého tymiánu.
- Restujte několik minut, dokud cibule nezačne měknout.
- Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte do pánve očištěná kuřecí játra.
- Játra opékejte asi 7 minut, dokud nejsou úplně uvařená, ale ne převařená.
- V polovině opékání jater přidejte do pánve koňak, aby měl alkohol dostatek času na odpaření.
- Vnitřek jater může být stále lehce růžový, ale neměl by být krvavý a syrový – některá játra rozkrojte napůl, abyste zkontrolovali, zda jsou uvařená.
- Když jsou játra uvařená, vyklopte veškerý obsah pánve do kuchyňského robotu.
- Přidejte smetanu, vydatné množství soli, pepře a muškátového oříšku a vyšlehejte směs do hladka.
- Směs ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
- Přendejte paštiku do servírovací mísy, formy nebo malých sklenic.
- Nechte 30 minut vychladit v lednici.
- Mezitím si připravte brusinkový džem přidáním čerstvých nebo mražených brusinek, 90 ml vody, 80 g cukru a kůry z jednoho citronu do malého hrnce.
- Směs přiveďte k mírnému varu a za častého míchání nechte velmi doměkka povařit asi 15 – 20 minut.
- Zda se z ovoce uvolnilo dostatek pektinu, otestujete ponořením vychlazené lžičky do džemu, nebo necháte pár kapek směsi úplně vychladnout na talíři; pokud po vychladnutí ztuhne do gelovité konzistence, je džem připraven. S
- undejte hrnec z ohně, aby džem trochu vychladl, ale ne úplně (pokud je příliš studený, je obtížnější ho nalít na paštiku).
- Nalijte džem v tenké vrstvě na vychlazenou paštiku a vraťte do lednice ztuhnout asi na hodinu.
- Paštiku vyndejte z lednice 15 minut před podáváním.
- Paštiku podávejte na máslem namazaném toustu či s krekry.