Tento recept má velmi dlouhou tradici a sloužil původně k tomu, aby se v domácnosti spotřebovaly nejrůznější zbytky. Výsledný pokrm tak měl vždy trochu jinou chuť.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 hrnek mrkve
- 1/2 šálku mražené kukuřice
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL rajčatového pyré
- 1 PL worcestrové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 2 PL hladké mouky
- 2 čajové lžičky sušené petrželky
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Na brambory
- 700 g brambor
- 8 PL másla
- 1/4 šálku parmezánu
- 1/3 šálku mléka
- 1/2 čajové lžičky mletého česneku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup:
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
- Přidejte do pánve mleté maso, petrželku, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte a vařte přibližně 6-8 minut, dokud maso lehce nezhnědne.
- Přidejte ke směsi prolisovaný česnek a worcestrovou omáčku.
- Opět zamíchejte a krátce povařte.
- Přidejte mouku a rajčatové pyré.
- Promíchejte a přilejte do směsi vývar.
- Následně přidejte také mražený hrášek, mrkev a kukuřici.
- Duste směs za občasného míchání přibližně 5 minut.
- V mezidobě si dejte rovněž do hrnce s vodou vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory, přibližně 10-15 minut.
- Když jsou brambory měkké, sceďte je a vraťte zpět do hrnce.
- Pomocí šťouchadla brambory rozmačkejte.
- Následně k nim přidejte máslo, mléko, česnek, sůl a pepř.
- Promíchejte a přidejte nastrouhaný parmezán.
- Masovou směs přendejte do vymazané pečicí formy nebo zapékací misky.
- Následně na tuto směs naneste bramborou kaši a rozetřete za pomoci špachtle.
- Vložte do trouby předehřáté na 200°C.
- Pečte přibližně 25-30 minut.