Pastýřský koláč

Pastýřský koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 5

Tento recept má velmi dlouhou tradici a sloužil původně k tomu, aby se v domácnosti spotřebovaly nejrůznější zbytky. Výsledný pokrm tak měl vždy trochu jinou chuť.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 hrnek mrkve
  • 1/2 šálku mražené kukuřice
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL hladké mouky
  • 2 čajové lžičky sušené petrželky
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

Na brambory

  • 700 g brambor
  • 8 PL másla
  • 1/4 šálku parmezánu
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/2 čajové lžičky mletého česneku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte do pánve mleté maso, petrželku, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  3. Vše důkladně promíchejte a vařte přibližně 6-8 minut, dokud maso lehce nezhnědne.
  4. Přidejte ke směsi prolisovaný česnek a worcestrovou omáčku.
  5. Opět zamíchejte a krátce povařte.
  6. Přidejte mouku a rajčatové pyré.
  7. Promíchejte a přilejte do směsi vývar.
  8. Následně přidejte také mražený hrášek, mrkev a kukuřici.
  9. Duste směs za občasného míchání přibližně 5 minut.
  10. V mezidobě si dejte rovněž do hrnce s vodou vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory, přibližně 10-15 minut.
  11. Když jsou brambory měkké, sceďte je a vraťte zpět do hrnce.
  12. Pomocí šťouchadla brambory rozmačkejte.
  13. Následně k nim přidejte máslo, mléko, česnek, sůl a pepř.
  14. Promíchejte a přidejte nastrouhaný parmezán.
  15. Masovou směs přendejte do vymazané pečicí formy nebo zapékací misky.
  16. Následně na tuto směs naneste bramborou kaši a rozetřete za pomoci špachtle.
  17. Vložte do trouby předehřáté na 200°C.
  18. Pečte přibližně 25-30 minut.
Pokrm z mletého masa a zeleniny překrytý bramborovou kaší
zdroj: thewholesomedish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.