Máte na zahrádce spoustu šnytlíku? Potřebuje zastřihnout a vy nevíte, jak ho využít?
Nevyhazujte jej a vyzkoušejte naše nejlepší recepty na pažitkovou pomazánku!
Díky pažitce je velmi zdravá a na přípravu je vskutku jednoduchá.
Inspirujte se!
Naše recepty
Pažitka neboli „šnytlík“ a její účinky na zdraví
Pažitka je víceletou zeleninou, která roste divoce ve studených oblastech Evropy. Může dorůstat až 30cm a při pozdním jaru dokonce vykvétá fialovými květenstvími, která se také mohou jíst.
Tato blahodárná rostlinka obsahuje vitamin C, B2, česnekový olej a celou řadu minerálů, jako vápník, fosfor, sodík, železo a další.
Co se málo ví je skutečnost, že pažitka vám povzbudí chuť k jídlu. Dále podporuje trávení a jelikož je močopudná, je ideální potravinou při jarních očistách a kůrách. Mohou ji i těhotné a kojící ženy.
A na co se pažitka kromě pomazánky dá použít?
Pro začátek je dobré vědět, že byste pažitku neměli sušit. Po usušení totiž ztrácí své aroma. Lepší je ji zamrazit.
Pažitku nikdy nevařte, používejte ji čerstvou a na úplný závěr přípravy jídel. Hodí se do tvarohu, k čerstvým sýrům, do různých salátů, k vajíčkovým pokrmům a také do omáček. Velmi chutné je také bylinkové máslo s pažitkou.
Výborný je šnytlík také v míchaných vejcích, v polévkách, s houbami, mořskými rybami nebo zkrátka jen tak na chlebu s máslem.
Už tedy víme, že se pažitka hodí takřka do všeho. Jistě ji využijete při přípravě našich dalších receptů na netradiční pomazánky.