Čerstvé křupavé pečivo milují téměř všichni.
Proč ale chodit do pekárny, když si stejnou pochoutku můžete vytvořit i vy sami u vás doma?
Není nic snazšího, než se inspirovat našimi rozmanitými recepty na domácí bagety!
Uvidíte, že brzy jinou, než vlastnoručně upečenou, už nebudete chtít jíst.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Naše recepty
Jak bagetu správně vytvarovat?
Chcete-li, aby vaše domácí bageta byla nejen chutná, ale také krásná na pohled, je třeba si osvojit správnou techniku jejich tvarování. Není na tom nic těžkého.
Těsto si na vále rozdělte na tolik dílů, kolik baget chcete vytvořit. Následně pak každý díl pomocí válečku či rukama vytvarujte do podoby obdélníku. Pamatujte si, že šířka tohoto obdélníka by měla být vždy stejná, 20 centimetrů. Délku obdélníka zvolte libovolně podle toho, jak dlouhou bagetu chcete vytvořit.
Poté stačí spodní třetinu obdélníku přeložit do dvou třetin těsta. Následně se horní třetina přeloží přes a takto složené těsto se ještě na závěr přeloží napůl. Poté se v polovině těsta udělá rýha, těsto se znovu přeloží a mírně poválí tak, abyste docílili požadované délky bagety.
Čím domácí bagety posypat?
Základní recept nechává bagety holé, bez posypu. Nicméně není žádný problém těsto na závěr po nařezání nožem posypat. K nejčastějším možnostem patří sůl, kmín, slunečnicová, dýňová, lněná či sezamová semínka, dále mák, případně kousky česneku, cibule či bylinky. Vhodnými ingrediencemi si takto snadno dodáme do našeho jídelníčku i mnoho minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Jak docílit, aby byly bagety křupavé?
Pokud máte rádi čerstvé křupavé pečivo, použijte malý trik. Stačí, když do trouby při pečení umístíte malý kastrůlek s vodou, případně bagetu před vložením do trouby vodou alespoň zlehka potřete.
Jak domácí bagety správně skladovat, aby neztvrdly?
Chcete-li se z vašich domácích baget těšit delší dobu a nemáte-li v plánu sníst všechny hned po upečení, je důležité vědět, jak je správně uskladnit. Zapomeňte na igelitové sáčky, ledničku či mrazák.
Nejvhodnějším způsobem je pečivo po vychladnutí zabalit do čistého plátna a vložit do temna. Pokud nemáte doma chlebník, stačí dát zabalené pečivo například do spíže. Mimochodem koupit se dnes dají i speciální bavlněné sáčky na pečivo, nemusíte tedy používat klasickou utěrku.