Máte chuť namazat si něco dobrého na chleba? Vyzkoušejte recepty na šunkové pomazánky.
Pokud milujete uzeniny, pak si je v pomazánkách rozhodně zamilujete.
V našem článku najdete inspiraci v podobě skvělých pochoutek, které stojí za pozornost.
Hodí se jako rychlá svačina, malá večeře, ale klidně i lahodná snídaně.
Naše recepty
Pár zajímavostí na závěr
Mrkněte na pěkné video, jak se vlastně taková šunka vyrábí.
Podle toho, jakým způsobem se šunka vyrábí ji dělíme na vařenou, uzenou či sušenou. Bez ohledu na to, se používá ve studené i teplé kuchyni. Je to v podstatě jedna z nejpoužívanějších uzenin.
Jaké maso se používá k výrobě?
- Vepřové
- Hovězí
- Kuřecí
- Krůtí
Sušené šunky
Při výrobě se umístí do předem určených prostor, kde je zajištěno optimální proudění vzduchu pro jejich bezproblémové zrání. Takto budou zrát několik měsíců a speciální druhy dokonce až několik let.
Přeborníkem ve výrobě sušených šunek je jednoznačně Itálie, kde je nejznámější Prosciutto di Parma, která má zcela charakteristickou a nezaměnitelnou chuť.
Dušené šunky
Ve většině případů se používá vepřová kýta, ale může to být i šunka z plece či kuřecí prsní šunka. Vždy je nutné, aby bylo na obalu uvedeno, jaká surovina byla použita. Maso se nasolí, naplní do obalů či forem a následně se zpracovává při tepelné úpravě.
Uzené šunky
V průběhu výroby přichází maso do kontaktu s mnohými druhy dřeva. Maso tak dostane zcela specifickou chuť. Výhodou je, že v současnosti je možné regulovat v udicích komorách teplotu, hustotu kouře i vlhkost vzduchu.