Kombinace masa slanou, horkou a křupavou cibulkou je naprosto dokonalá! V Asii se podává během čínského nového roku a věříme, že i vám tato lahůdka pečená v troubě do měkka s lepkavou marinádou zachutná.
Ingredience
- 10 vepřových žeber
- 1 vrchovatá polévková lžíce pasty Gochujang
- 3 lžíce omáčky hoisin
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku, oloupané a lisované
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička koření pěti vůní
- 1 stonek citrónové trávy, velmi jemně nasekaný
- 2 lžíce suchého sherry
- 2 lžíce třtinového cukru
Cibulový topping s chilli:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, oloupané a lisované
- 3 – 4 chilli papričky – směs červených a zelených, jemně nasekané
- 1 + ⅓ šálku (100 g) sušené křupavé cibule
- ½ lžičky soli
- 4 jarní cibulky, hrubě nasekané
Postup
- Vložte žebra do velké misky nebo sáčku.
- Smíchejte všechny přísady na žebra – kromě třtinového cukru – a vytvořte marinádu.
- Nalijte polovinu marinády na žebra a promíchejte, aby byly celé pokryté.
- Zakryjte druhou polovinu marinády a vložte do chladničky.
- Zakryjte žebra a marinujte v chladničce po dobu 2 hodin (až přes noc).
- Jakmile jsou žebra namarinována, předehřejte troubu na 110 ° C.
- Umístěte rošt nad plech na pečení, do kterého nalijte 400 ml (přibližně 1 + ¾ šálků) vroucí vody.
- Umístěte žebra na rošt v jedné vrstvě a vložte do trouby na 2 a půl hodiny.
- Po 2 a půl hodinách potřete žebra zbývající marinádou a posypte třtinovým cukrem.
- Vložte zpět do trouby na 30 minut.
- Mezitím si udělejte topping.
- Na malé pánvi zahřejte olej.
- Přidejte česnek a chilli papričky a restujte na středním ohni několik sekund, poté přidejte cibuli a sůl.
- Restujte a pravidelně míchejte 2-3 minuty, dokud se vše nezahřeje.
- Přidejte jarní cibulku, pořádně vše promíchejte a minutu restujte.
- Vyjměte žebra z trouby a položte na servírovací talíř.
- Posypte cibulovým toppingem a podávejte.
Pokud patříte mezi ty, kteří si na jehněčím pochutnávají, nezapomeňte se podívat na našich 10 nejlepších receptů na jehněčí v různých obměnách.