Pečený celer dá polévce to pravé ořechové. Navíc je tento recept obohacen o jogurt, který ji doplní vláčnost. Co víc jí chybí? Vyzkoušejte a posuďte sami.
Ingredience:
- 2 bulvové celery střední velikosti
- 4 lžíce rostlinného oleje
- ½ lžičky soli
- 1 lžička celého kmínu
- 450 ml zeleninového vývaru
- 300 g tučného bílého jogurtu
- olivový olej k servírování
Postup:
- Celery oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kousky (pár lístků si nechte na ozdobu k servírování) a promíchejte s olejem a solí.
- Rozprostřete jej na plech a dejte do předehřáté trouby a pečte asi na 1 hodinu při 200 °C.
- Mezitím si opražte na suché pánvi kmín. Hotový bude, až se rozvoní.
- Jakmile vychladne, rozdrťte jej pomocí hmoždíře.
- Když už je celer hotový, přiveďte vývar s jogurtem k varu.
- K horkému vývaru přidejte celer a rozdrcený kmín a pomocí tyčového mixéru vše vyšlehejte do hladka.
- Polévku podávejte pokapanou olivovým olejem a jogurtem.