Máte-li zálibu v rostlinných pomazánkách na styl hummusu, pak neváhejte ochutnat tuto. Tato varianta je bez tahini neboli sezamové pasty. Zároveň přináší skvělý kompromis pro všechny, kdo si nemohou dopřát pomazánky s obsahem mléka.
Ingredience:
- 2 středně velké červené řepy
- 1 palička česneku
- 1 a ¼ plechovky cizrny (cca 500 g)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce sladěnky
- 1/2 hrnku olivového oleje
Postup:
- Červenou řepu si umyjte, osušte a pokapejte olivovým olejem.
- To stejné udělejte s paličkou česneku a odkrojte vrchní část, aby šly vidět jednotlivé stroužky.
- Obojí zapalte do alobalu a dejte péct do trouby.
- Pečte na 190 °C, po 30 minutách vytáhněte hotový česnek, po 1 hodině řepu.
- Po upečení si řepu i česnek oloupejte.
- Řepu nakrájejte na menší kousky.
- Vše dejte do mixéru spolu s cizrnou, citronovou šťávou, kmínem, solí a sladěnkou.
- Rozmixujte dohladka.
- Během procesu mixování přilévejte po částech olivový olej.
- Přebytečné množství pomazánky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě až 2 týdny.