Tento recept na oliheň, která je plněná lahodnou nádivku musíte vyzkoušet i vy! Chutná kombinace brambor, namáčeného chleba a čerstvé kurkumy tvoří dokonalou vydatnou, jemnou náplň, která je doprovázená svěžestí jogurtové omáčky, která dodává tomuto pokrm z mořských plodů další rozměr!
Co budeme potřebovat
- 600 g olihně
- 200 g brambor
- 90 g toastového chlebu
- 90 ml plnotučného mléka
- Čerstvou jarní cibulku
- 10 g Parmigiano Reggiano
- Majoránka
- 10 g kurkumy
- Vejce
- 10 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Černý pepř
Na omáčku
- 130 g přírodního bílého jogurtu
- 2 lžičky smetany ke šlehání
- Kopr
- Extra panenský olivový olej
Postup
- K přípravě plněné chobotnice začneme bramborami
- Vložíme je do hrnce se studenou vodou a vaříme asi 20-30 minut
- Jakmile jsou hotové, necháme je vychladnout, poté je oloupeme a dáme stranou
- Poté z chleba odstraníme kůrku, chléb nakrájíme na malé a ty namočím do mléka
- Oliheň důkladně opláchneme, abychom odstranili veškeré nečistoty, a okrájíme křídla s chapadly
- Najemno nasekáme jarní cibulku
- Na pánvi rozehřejeme extra panenský olivový olej, přidáme nakrájenou jarní cibulku a majoránku
- Na mírné teplotě za občasného míchání několik minut smažíme
- Poté přidáme nakrájená křídla a chapadla z olihně a několik vteřin vaříme na vysokou teplotu, aby se voda uvolněná z olihně zcela odpařila
- V tuto chvíli je třeba začít připravovat nádivku
- Studené brambory rozmačkáme ve velké míse a přidáme namočený chléb, nakrájenou chobotnici a jarní cibulku, strouhaný sýr Parmigiano Reggiano, kurkumu, sůl, pepř a celé vejce
- Důkladně vše spolu promícháme
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, poté vymažeme dno malé zapékací misky
- Olihně naplníme nádivkou až po okraj
- Položíme je vedle sebe do zapékací misky
- Dochutíme solí a pepřem a nakonec pokapeme olejem
- Pečeme přibližně 30 minut
- Zatímco se olihně pečou, připravíme omáčku k podávání
- Nalijeme jogurt a smetanu do malé misky, přidejte kapku oleje a kopr a dobře promícháme
- Jakmile jsou olihně uvařené, vyjmeme je z trouby a podáváme je s připravenou omáčkou
Jak jsem avizovala v úvodu, tento článek ocení primárně milovníci mořských plodů. Zejména jim, ale ne jen jim, doporučujeme vyzkoušet další lahodné recepty s mořskými plody, které nemají jedinou chybičku!