Vyzkoušejte zdravý a lahodný recept na pečenou dýni s fetou, mandlemi a bylinkami. Je skvělou přílohou ke každému svátečnímu jídlu a navíc je vegetariánský a bezlepkový!
INGREDIENCE
- cca 1,3 kg dýně Hokkaido, zbavené semínek a nakrájená na kousky (není třeba loupat)
- 25 g mletých mandlí
- 100 g sýra feta, jemně nasekaného nebo rozdrobeného
- 1 malý svazek hladkolisté petrželky, nasekané nadrobno
- 6-8 čerstvých lístků šalvěje nakrájených najemno (cca 1 lžička)
- jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 2 stroužky česneku, nasekané
- špetka vloček červeného chilli
- mořská sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2-3 lžíce avokádového oleje (nebo olivového oleje)
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce nasekaných mandlí, lehce opražených
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Kousky dýně hokkaido položte naplocho na připravený plech.
- V malé misce smíchejte mleté mandle, fetu, petrželku, šalvěj, citronovou kůru, česnek a chilli vločky.
- Přidejte malou špetku soli (feta je hodně slaná) a čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Pokapejte kousky dýně olejem.
- Rozprostřete dýni na plechu v rovnoměrné vrstvě a poté rovnoměrně posypte směsí fety a bylinek.
- Plech přendejte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut, dokud dýně nezměkne.
- Vyjměte z trouby a pokapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
- Přendejte na servírovací talíř a posypte opraženými mandlemi.
- Nakonec ozdobte čerstvou petrželkou a trochou fety (volitelně).
- Ihned podávejte!