Tyto pečené plátky dýně mají dokonale křupavý okraj, hlubkou uzenou chuť, která je skvěle vyvážena jemnou sladkostí dýně. Jsou hotové za 30 minut a potřebujete na ně pouze jeden plech, takže se jedná o perektní přílohu na poslední chvíli!
Co budete potřebovat
- 1 střední dýně (o hmotnosti cca 600 g)
- ¼ šálku olivového oleje
- 5 stroužků česneku, lisovaných
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1,5 lžičky uzené papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky soli
- ¼ šálku pražených strouhaných mandlí
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Dýni omyjte čistým kartáčkem.
- Rozřízněte ji podélně napůl a vydlabejte semínka a nitky.
- Každou polovinu nakrájejte na asi 3,5 cm plátky a ty položte v jedné vrstvě na připravený plech.
- V malé misce smíchejte olivový olej, prolisované stroužky česneku, javorový sirup, papriku, římský kmín a sůl.
- Plátky dýně potřete z každé strany ochuceným olivovým olejem.
- Na plech přidejte také prolisované stroužky česneku.
- Pečte 15 minut.
- Vyjměte z trouby, opatrně otočte plátky dýně a pečte dalších 15 minut, nebo do zlatova.
- Přendejte na servírovací talíř a posypte nakrájenými mandlemi a čerstvým koriandrem!
- Pečená dýně se nejlépe podává ve stejný den, ale v lednici vydrží až 3 dny.