Tohle je nejjednodušší a nejchutnější recept na pečenou podzimní zeleninu! Dýně připravovaná v troubě spolu s batáty, cherry rajčaty, olivami a šalvějí vyžaduje minimální dobu přípravy a lze ji upravit podle vaší chuti.
Co budete potřebovat
- 300 g dýně nakrájené na kousky
- 300 g batátů, oloupaných a nakrájených na kousky
- 150 g cherry rajčat
- 80 g oliv kalamata
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 2 šalotky, oloupané a nakrájené na čtvrtky
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička sušené nebo čerstvé šalvěje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Omyjte dýni.
- Překrojte napůl a lžící vyškrábněte semínka.
- Nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- Připravte si všechnu ostatní zeleninu.
- Všechny ingredience, kromě rajčat a oliv, dejte na pekáč nebo plech vyložený pečicím papírem.
- Promíchejte a ochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a šalvějí.
- Pečte 20 minut v předehřáté troubě, přičemž po 10 minutách otočte.
- Po 20 minutách přidejte rajčata a olivy.
- Pečte dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne, přičemž po 10 minutách otočte.
- Podávejte jako zdravou večeři nebo přílohu.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na dýňové pomazánky, které stojí za ochutnání!
Máme sladké i slané varianty, s makadamovými oříšky, s jalapeňos či s javorovým sirupem.