Tato hovězí svíčková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutečnou delikatesou. Ideální pro zvláštní příležitost!
Ingredience
Na omáčku:
- 8 lžíc másla
- 3/4 šálku jemně nakrájené šalotky
- 1,25 šálku červeného vína
- 3 šálky hovězího vývaru
- 6 čerstvých větviček tymiánu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 čajová lžička cukru
- 2 lžíce hladké mouky
Na hovězí maso:
- cca 1 kg střední části hovězí svíčkové
- sůl (1/2 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
- mletý černý pepř (1/4 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 šálku hovězího vývaru
Postup
- Rozpusťte 5 lžíc másla ve střední pánvi.
- Přidejte šalotku a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud není měkká a průsvitná, 7 až 8 minut.
- Přidejte víno, hovězí vývar, větvičky tymiánu, sůl, pepř a cukr a přiveďte k varu.
- Vařte na středním ohni asi 30 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
- Zatímco se kapalina redukuje, vložte zbývající 3 lžíce másla do malé misky a v případě potřeby nechte změknout v mikrovlnné troubě (mělo by být měkké, ale ne roztavené).
- Přidejte mouku a malou lžící promíchejte na hladkou pastu.
- Jakmile je tekutina s vínem zredukována, snižte teplotu na minimum a odstraňte větvičky tymiánu.
- Mouku s máslem zašlehejte po lžičkách do vařící tekutiny a několik minut duste, dokud omáčka nezhoustne.
- Dejte stranou.
- Nyní si připravte maso.
- Před pečením nechte hovězí maso 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
- Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 200°C.
- Hovězí maso dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte olej v pánvi odolné proti troubě, dokud téměř nekouří.
- Maso z každé strany kromě jedné restujte, aby bylo krásně opečené, celkově asi 10 minut.
- Otočte maso tak, aby neopečená strana byla dole, a přesuňte pánev přímo do předehřáté trouby. (Pokud vaše pánev není vhodná do trouby, přeneste hovězí maso na lehce naolejovaný pekáč.)
- Pečte, dokud teploměr vložený do středu masa neukáže 49°C – 52°C pro medium rare, což je asi 15 minut (46°C – 49°C pro rare, 54°C – 57°C pro medium).
- Maso přeneste na desku a nechte 10 až 15 minut odpočívat, volně přikryté alobalem.
- Mezitím se opatrně zbavte tuku z pekáče.
- Dejte pánev na sporák a přidejte 1/4 šálku hovězího vývaru.
- Přiveďte vývar k varu a ze spodní části pánve vyškrábejte hnědé kousky.
- Přidejte chutný vývar do omáčky s červeným vínem a omáčku přiveďte k varu.
- Nařezejte maso na plátky.
- Podávejte hovězí maso s omáčkou z červeného vína.