Vyzkoušejte tento neobyčejný recept na pečenou husu, kterým jistě zapůsobíte na vaše strávníky díky pomerančové glazuře!
Ingredience na husu
- 1 husa
- 3-4 l studené vody
- 1 hrnek soli
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1-2 bobkového listu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- Pár kuliček nového koření
Ingredience na glazuru
- 1/2 hrnku pomerančového džusu
- 1/2 hrnku pomerančové marmelády
- 1/2 hrnku suchého bílého vína nebo šampaňského
Postup
- Očistěte, omyjte husu a odstraňte přebytečný tuk.
- Umístěte ji do velkého pekáčku nebo do velké zakryté nádoby vhodné pro slaný nálev
- V hrnci zahřejte 1 hrnek vody se solí, cukrem a kořením, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
- Nechte vychladnout a přilijte do 3l studené vody.
- Vodu nalijte husu, a je-li to nutné, přidejte další studenou vodu, abyste husu zcela zakryli. Dejte na chladné místo alespoň na dobu 24 hodin.
- Další den vyjměte husu ze solného roztoku, a na pár místech napíchněte, aby se kůže provzdušnila.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Husu položte do pekáče prsem dolů a pečte 20 minut. Poté husu otočte husu hrudí nahoru a pečte ještě 20 minut.
- Mezitím si připravte glazuru. Smíchejte pomerančový džus, marmeládu a víno nebo šampaňské v kastrolu. Přiveďte k varu a poté odstavte.
- Vyjměte husu z trouby a opatrně slijte tuk. Potřete ji glazurou a vraťte zpět do trouby.
- Snižte teplotu na 180°C a pokračujte v pečení husy asi 30-40 minut. Každých 20 minut potírejte pomerančovou glazurou.
- Hotová husa je když je kůrka křupavá.