Pečená husa se zelím a knedlíkem

Pečená husa se zelím a knedlíkem

Pojďme si představit kompletní recept, kde si představíme postup na přípravu nejen husy, ale i zelí a knedlíku.

Ingredience na husu

  • 1 husa bez drobů
  • Petrželka
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 stroužků česneku, jemně nakrájených na plátky
  • sůl, pepř, velké množství celého kmínu

Ingredience na zelí

  • 2 balení bílého/červeného zelí
  • Šťáva/výpek z husy
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená na kostičky
  • Mletý pepř, bobkový list
  • Cukr

Ingredience na houskový knedlík

  • 400g toustového chleba nakrájeného na kostičky
  • 100g másla pokojové teploty
  • 2,5 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 150g hladké mouky
  • Nasekaná petrželka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • + 8 hrnku vymazaných máslem

Postup na husu

  • Předehřejte si troubu na 200°C. Opláchněte husu zevnitř i zvenčí studenou tekoucí vodou a osušte ji papírovými ručníky.
  • Špičkou nože proveďte opatrně několik řezů na kůži husy (neprořízněte maso). 
  • Posypte dutinu velkým množstvím solí, dále pepřem, kmínem a vložte dovnitř petrželku, česnek a polovinu větviček rozmarýnu.
  • Z obou stran také husu posypeme solí, pepřem a kmínem.
  • Vložte husu do pekáčku prsama nahoru, navrch položte zbytek rozmarýnu, podlijte asi šálkem vody a pečte přikrytou asi 2-3 hodiny dokřupava a zlatava.
  • Během pečení je dobré ji polévat výpekem, případně přidat více vody. Odstraňte přebytečný husí tuk.
  • Poté husu otočte, znovu posypte solí a kmínem a dejte péct ještě na 10-15 minut.

Postup na zelí

  • Šťávu ze zelí vylijte.
  • V hrnci rozehřejte výpek z husy a osmahněte cibulku.
  • Poté vložte zelí, podlijte vodou, přidejte bobkový list a duste doměkka.
  • Poté dochuťte cukrem, solí či pepřem. (Dle preferencí)
  • Nakonec zahustěte moukou.

Postup na knedlíky

  • Smíchejte všechny ingredience.
  • Do hrnce nalijte tolik vody, aby až ponoříte hrnečky na knedlíky, byly ponořené bez výšky palce pod horní částí hrnku.
  • Vzniklou směs rozdělte do připravených vymazaných hrnečků.
  • Hrnečky dejte do hrnce s vroucí vodou, přikryjte pokličkou a vařte asi 45 minut.
Husí stehno s červeným zelím a knedlíkem
Zdroj: emperorscrumbs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.