Pečená husa z Gróbu s červeným zelím a lokšemi

Pečená husa z Gróbu s červeným zelím a lokšemi
Příprava: 20 minut Vaření: 200 minut Počet porcí: 8

Lahodná křupavá husí pečínka se zelím a bramborovými lokšemi ze slovenského Gróbu patří mezi vyhlášené delikatesy. Připravte si ji i vy!

Ingredience

  • 1 husa
  • mléko
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • lokše ze základního receptu
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 dl octu
  • 1 – 2 ks bobkového listu
  • celý kmín dle chuti
  • 4 lžíce vepřového sádla nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 větší jablko
  • 1 hlávka (cca 1,2 kg) červeného zelí

Postup

Pečená husa

  1. Husu večer před pečením dobře nasolte, přibližně dvěma plnými dlaněmi soli, zvenku i zevnitř.
  2. Osolenou husu dejte na pekáč a nechte celou noc odstát.
  3. Těsně před pečením podlijte husu přibližně 300 ml vody.
  4. Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
  5. Kůži potřete mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
  6. Takto připravenou husu na vložte do rozehřáté trouby (150 – 180˚C).
  7. Odkrytou husu pečte z jedné strany 2 hodiny a následně slijte výpek.
  8. Husu otočte na druhou stranu a pečte dalších 45 minut, dokud krásně nezezlátne.

Červené zelí

  1. Červené zelí si očistěte, zbavte ho vrchních listů a odstraňte košťál.
  2. Poté ho nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.
  3. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
  4. Orestujte ji na sádle do zlatova.
  5. Přidejte cukr krystal a nechte zkaramelizovat.
  6. Trvá to pár minut.
  7. K voňavé cibuli přidejte zelí a ocet (dle potřeby).
  8. Ocet se postará o nádhernou barvu.
  9. Zelí ještě chvíli restujte a přidejte koření.
  10. Podlijte ho trochou vody a restujte do poloměkka.
  11. Přidejte i oloupané a nastrouhané jablko.
  12. Duste do měkka.
  13. Zelí podlévejte vodou a poduste dle chuti.
  14. Pečenou husu podávajte s lokšemi a červeným zelím.
Husa s červenými zelím a bramborovými plackami na talíři
www.slovakia.travel/hu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.