Lahodná křupavá husí pečínka se zelím a bramborovými lokšemi ze slovenského Gróbu patří mezi vyhlášené delikatesy. Připravte si ji i vy!
Ingredience
- 1 husa
- mléko
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- lokše ze základního receptu
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 dl octu
- 1 – 2 ks bobkového listu
- celý kmín dle chuti
- 4 lžíce vepřového sádla nebo oleje
- 1 větší cibule
- 1 větší jablko
- 1 hlávka (cca 1,2 kg) červeného zelí
Postup
Pečená husa
- Husu večer před pečením dobře nasolte, přibližně dvěma plnými dlaněmi soli, zvenku i zevnitř.
- Osolenou husu dejte na pekáč a nechte celou noc odstát.
- Těsně před pečením podlijte husu přibližně 300 ml vody.
- Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
- Kůži potřete mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
- Takto připravenou husu na vložte do rozehřáté trouby (150 – 180˚C).
- Odkrytou husu pečte z jedné strany 2 hodiny a následně slijte výpek.
- Husu otočte na druhou stranu a pečte dalších 45 minut, dokud krásně nezezlátne.
Červené zelí
- Červené zelí si očistěte, zbavte ho vrchních listů a odstraňte košťál.
- Poté ho nastrouhejte na struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.
- Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Orestujte ji na sádle do zlatova.
- Přidejte cukr krystal a nechte zkaramelizovat.
- Trvá to pár minut.
- K voňavé cibuli přidejte zelí a ocet (dle potřeby).
- Ocet se postará o nádhernou barvu.
- Zelí ještě chvíli restujte a přidejte koření.
- Podlijte ho trochou vody a restujte do poloměkka.
- Přidejte i oloupané a nastrouhané jablko.
- Duste do měkka.
- Zelí podlévejte vodou a poduste dle chuti.
- Pečenou husu podávajte s lokšemi a červeným zelím.