Ingredience:
- 1 kachna
- 4 PL kmínu
- 3 PL medu
- 1 PL hladké mouky
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
Červené zelí
- cca půl hlávky červeného zelí
- 1 cibule
- 100 g sádla
- 200 g jablek
- 200 g brambor
- kmín
- sůl
- ocet
- cukr
Postup:
- Předehřejte si troubu na 130°C.
- Kachnu důkladně očistěte, omyjte a osušte.
- Zvenku i zevnitř kachnu osolte a okořeňte pomocí kmínu a zázvoru.
- Následně kachnu vložte do pekáče, podlijte trochou vody a přiklopte druhou částí pekáče.
- Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 2 hodiny.
- V průběhu pečení kachnu potírejte medem.
- Po uplynutí této doby přendejte kachnu z pekáče na plech a
- Pak kachnu přendáme na plech.
- Troubu nastavte na 180°C a kachnu dopečte do zlatova.
- V mezidobě zpracujte výpek.
- Orestujte ho na malém množství tuku a přidejte mouku.
- Opražte, podlijte malým množtvím vody a lehce povařte.
- Před podáváním šťávu přeceďte přes jemné sítko.
- Během pečení si připravte též zelí.
- Připravíme si červené zelí.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte v hrnci na sádle s trochou kmínu.
- Přidejte nakrouhané zelí a podlijte, aby bylo zelí celé ponořené ve vodě.
- Dochuťte malým množstvím soli, cukru a octa.
- Duste přibližně 20 minut.
- Když je zelí téměř uvařené, odeberte dvě třetiny vody.
- Přidejte najemno nastrouhané syrové brambory a jablka.
Tuto kachnu s červeným zelím podívejte na Boží hod s bramborovým či karlovarským knedlíkem.

Kachnu si můžete na Boží hod připravit také v jiným variantách. Načerpejte inspiraci z našich receptů na sváteční kachnu.