Tento pokrm je naprosto luxusním předkrmem, který můžete servírovat během zvláštní příležitosti. Rozhodně se nejedná o jídlo, které si připravíte k večeři během všedního dne.
INGREDIENCE
Na kachní stehna:
- 4 kachní stehna
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky bílého pepře
Na pomerančovou omáčku:
- 1 šálek bílého vinného octa
- 1 šálek pomerančové šťávy (asi 4 pomeranče)
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 2 lžíce medu
- 1/4 lžičky soli
- špetka vloček červeného chilli (volitelně)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce pomerančového likéru
- pomerančové klínky na ozdobu
- čerstvá máta na ozdobu
Na divokou rýži:
- 1 šálek divoké rýže
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný nebo jemně nasekaný
- 1/2 lžičky soli
POSTUP
- Předehřejte troubu na 175 °FC
- Postříkejte plech olejem ve spreji a přidejte na něj drátěnou mřížku.
- Ostrým koncem dřevěné špejle propíchněte do kachních stehen několik malých otvorů.
- To umožní, aby se při pečení uvolnil bohatý tuk.
- Kachní stehýnka potřete olivovým olejem a ochuťte solí a bílým pepřem.
- Přidejte na mřížku na připravený plech a přesuňte na střední mřížku předehřáté trouby.
- Pečte 1 a 1/2 hodiny, vnitřní teplota masa by měla být 80° C.
- Teplotu začněte kontrolovat po hodině 15 minutách.
- Upečené maso vyjměte z trouby, přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
- Zatímco se kachní stehýnka pečou, připravte si pomerančovou omáčku.
- V malém hrnci přiveďte na středně vysoké teplotě vinný ocet, pomerančovou šťávu a kůru a česnek k varu, poté snižte teplotu a vařte.
- Nechte omáčku zredukovat na 1 a 1/4 šálku, to zabere asi 20-30 minut.
- Vmíchejte med, 1/4 lžičky soli a špetku chilli vloček.
- Vařte, dokud vám nevznikne sirup zredukovaný asi na 1 šálek.
- Přišlehejte máslo a pomerančový likér a vařte 30 sekund.
- Sundejte z ohně, přikryjte a dejte stranou.
- Kuřecí vývar přidejte do středního hrnce na střednm plameni a když se začne vařit, přidejte rýži, česnek a sůl.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte a vařte asi 45-60 minut, nebo podle vaší chuti.
- Odstraňte z ohně, slijte veškerou zbývající tekutinu, přiklopte pokličkou a odložte, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Na servírování naneste na každý ze čtyř talířů porci divoké rýže, na rýži položte jedno kachní stehno a na talíř nalijte 2 nebo 3 lžíce pomerančové omáčky kolem kachních stehýnek.
- Přidejte klínky pomeranče a mátu na ozdobu.