Pečená kančí kýta se zelím

Pečená kančí kýta se zelím

Nejen vepřo-knedlo-zelo je osvědčenou pochoutkou. Se zelím, knedlíkem, ať již bramborovým, houskovým či karlovarským, chutná skvěle i kančí maso.  

Ingredience:

Maso

  • 1000 g kančí kýty
  • 500 ml podmáslí
  • 375 ml červeného vína
  • 20 g másla
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 250 ml hovězího vývaru
  • bobkový list
  • jalovec
  • 1 čajová lžička mouky
  • sůl, pepř

Zelí

  • 1 hlávka červeného zelí (cca 1000 g)
  • 1 cibule
  • 2 PL sádla
  • 75 ml octa z červeného vína
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • mletý hřebíček
  • sůl

Postup:

  1. Kančí kýtu omyjte a osušte papírovými utěrkami.
  2. Z podmáslí a sto dvaceti mililitrů červeného vína si připravte marinádu.
  3. Kančí kýtu vložte do marinády asi na 24 hodin či alespoň přes noc.
  4. Namarinované maso osolte a opepřete.
  5. Na másla v hrnci nebo pekáči orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
  6. Následně slaninu vyjmete, vložte do hrnce nebo pekáče kančí kýtu a orestujte ji zlehka ze všech stran.
  7. Zalijte červeným vínem a vývarem.
  8. Přidejte bobkový list, jalovec a nakrájenou cibuli.
  9. Pekáč či hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 175°C.
  10. Pečte přibližně 2 hodiny.
  11. Následně maso z pekáče vyjměte, nechejte ho v teplé vypnuté troubě.
  12. Šťávu z pekáče po kančí kýtě přeceďte a přelijte do hrnce.
  13. Vařením ji asi o třetinu zredukujte, přidejte máslo a mouku a za stálého míchání povařte do houstnutí.
  14. Do hotové omáčky přidejte kousky orestované slaniny.
  15. Hlávku zelí omyjte, odstraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtky.
  16. Poté tyto čtvrtky nakrájejte na tenké proužky a odstraňte případné stopky a košťály.
  17. Oloupejte cibuli a rovněž ji nakrájejte.
  18. V hrnci rozehřejte sádlo a zelí s cibulí na něm orestujte.
  19. Zalijte směs octem a vodou, přidejte koření.
  20. V přiklopeném hrnci duste přibližně 40-50 minut.

Tento pokrm můžete servírovat s různými typy knedlíků.

Plátky kančího masa s červeným zelím a s bramborovým knedlíkem
zdroj: eatsmarter.com

Kančí kýta je skvělá rovněž na přípravu guláše či tradiční kančí se šípkovou. Inspirujte se našimi recepty na guláš z divočáka a naučte se připravit tu nejlepší šípkovou omáčku.  

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.