Nejen vepřo-knedlo-zelo je osvědčenou pochoutkou. Se zelím, knedlíkem, ať již bramborovým, houskovým či karlovarským, chutná skvěle i kančí maso.
Ingredience:
Maso
- 1000 g kančí kýty
- 500 ml podmáslí
- 375 ml červeného vína
- 20 g másla
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 250 ml hovězího vývaru
- bobkový list
- jalovec
- 1 čajová lžička mouky
- sůl, pepř
Zelí
- 1 hlávka červeného zelí (cca 1000 g)
- 1 cibule
- 2 PL sádla
- 75 ml octa z červeného vína
- 100 ml vody
- 1 čajová lžička cukru
- bobkový list
- sladká paprika
- mletý hřebíček
- sůl
Postup:
- Kančí kýtu omyjte a osušte papírovými utěrkami.
- Z podmáslí a sto dvaceti mililitrů červeného vína si připravte marinádu.
- Kančí kýtu vložte do marinády asi na 24 hodin či alespoň přes noc.
- Namarinované maso osolte a opepřete.
- Na másla v hrnci nebo pekáči orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
- Následně slaninu vyjmete, vložte do hrnce nebo pekáče kančí kýtu a orestujte ji zlehka ze všech stran.
- Zalijte červeným vínem a vývarem.
- Přidejte bobkový list, jalovec a nakrájenou cibuli.
- Pekáč či hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 175°C.
- Pečte přibližně 2 hodiny.
- Následně maso z pekáče vyjměte, nechejte ho v teplé vypnuté troubě.
- Šťávu z pekáče po kančí kýtě přeceďte a přelijte do hrnce.
- Vařením ji asi o třetinu zredukujte, přidejte máslo a mouku a za stálého míchání povařte do houstnutí.
- Do hotové omáčky přidejte kousky orestované slaniny.
- Hlávku zelí omyjte, odstraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtky.
- Poté tyto čtvrtky nakrájejte na tenké proužky a odstraňte případné stopky a košťály.
- Oloupejte cibuli a rovněž ji nakrájejte.
- V hrnci rozehřejte sádlo a zelí s cibulí na něm orestujte.
- Zalijte směs octem a vodou, přidejte koření.
- V přiklopeném hrnci duste přibližně 40-50 minut.
Tento pokrm můžete servírovat s různými typy knedlíků.
Kančí kýta je skvělá rovněž na přípravu guláše či tradiční kančí se šípkovou. Inspirujte se našimi recepty na guláš z divočáka a naučte se připravit tu nejlepší šípkovou omáčku.