Pečená krůta s bramborami a broskvemi

Pečená krůta s bramborami a broskvemi

Krůta je nejlepší pečená, ale proč si ten recept trochu neozvláštnit. Citron jako součást nádivky není nic neobvyklého, ale co takové broskve, ty už jste zkoušeli? Pokud ještě ne, pak vám náš recept rozhodně přijde vhod. Ostatně vždy když je někde ovoce, tak to chutná skvěle.

Ingredience:

  • 6 kg krůta
  • 1/2 kostky změklého másla
  • Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Olivový olej
  • 1 500 g baby brambor
  • 6 půlených broskví zbavených pecky
  • 1 jablko
  • ½ pomeranče
  • 1 snítka rozmarýnu

Postup:

  • Nejdřív v misce smícháme změklé máslo, citronovou kůru, sůl a pepř.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C.
  • Krůtu vyčistíme a osušíme kuchyňskou utěrkou.
  • Prsty zasuneme opatrně pod kůži na prsou a oddělíme od masa.
  • Dáváme si pozor, aby se nám kůže někde neprotrhla.
  • Rozetřete na každou polovinu prsou ochucené máslo a kůži uhlaďte zpět jak byla.
  • Citron přepůlíme a jablka rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřince.
  • Krůtu uvnitř osolíme a vložíme jablko a jednu broskev.
  • Nohy krůty svážeme kuchyňským provázkem a krocana přeneseme na plech s roštem.
  • Potřeme celý povrch krůty olivovým olejem a do pekáčku nalijeme 1 – 2 hrnky vody, záleží na velikosti pekáče.
  • Pomocí alobalu krůtu zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 2 hodiny, přičemž každých 30 minut podle potřeby podlijeme vodou.
  • Poté odstraníme alobal a pečeme ještě dalších 45 – 75 minut dozlatova.
  • Za tu dobu dojde také k vypečení přebytečné vody a utvoří se šťáva z masa.
  • Když krůtě propíchneme nejtlustší část stehna a pokud je hotové, tak je propečená i celá krůta.
  • Vyjmeme pekáč z trouby, zakryjeme znovu alobalem a necháme 15 – 30 minut odpočívat.
  • Po uplynutí této doby přidáme do pekáče brambory a broskve.
  • Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem.
  • Vložíme zpět do trouby a pečeme společně dalších 40 minut.
  • Pak už jen stačí pekáč vyjmout, krůtu nechat 5 minut odpočinout a servírovat s pečenými bramborami a broskvemi.
Luxusní pečeně s broskví a citronem.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.