Příprava: 40 minut
Vaření: 120 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 160 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 krůta (3-4 kg)
- 10 dkg slaniny
- 1 lžíce másla
- sůl.
Nádivka
- 25 dkg mletého vepřového bůčku nebo plece
- 10 dkg vařeného uzeného masa nebo šunky
- 3 vejce
- 10 dkg másla
- 3-4 housky
- sůl
- špetka muškátového květu
- strouhanka.
Postup receptu
- Krůtu osolíme a protkneme nudličkami slaniny
- Do krůty vložíme asi třetinu másla a naplníme ji nádivkou
- Břišní dutinu zašijeme a krůtu připravíme k pečení
- Pečeme ji zvolna při 200°C, během pečení ji potíráme máslem
- Příprava nádivky: Máslo utřeme se žloutky, osolíme, vmícháme pokrájené housky, nudličky uzeného masa nebo šunky, mleté maso, koření, a podle potřeby zahustíme strouhankou
- Nakonec přidáme sníh z bílků
- Příloha: brambory, bramborová kaše, kompot nebo knedlík a dušené zelí