Pečená krůta se ciderem

Pečená krůta se ciderem

Užijte si tento nejjednodušší recept na krůtu všech dob, který jistě ohromí všechny vaše hosty! Kombinace jablek, masa a zeleniny patří mezi oblíbené a nikdy s ní nemůžete sáhnout vedle.

INGREDIENCE

  • 5,4 kg krůty bez drobů
  • 2 mrkve, nahrubo nakrájené
  • 2 pórky, nahrubo nakrájené
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml cideru
  • 2 velká jablka

Na omáčku:

  • 25 g hladké mouky
  • 100 ml cideru nebo vývaru
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice

POSTUP

  • Hodinu před vařením vyjměte krůtu z lednice.
  • Osušte ji papírovou utěrkou a pomocí pinzety vytáhněte všechna zatoulaná pírka.
  • Nechte krůtu ohřát na pokojovou teplotu.
  • Zvažte krůtu a vypočítejte dobu pečení, která bude cca 30-35 minut na kg.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Mrkev a pórek nasypte na dno velkého, pevného pekáče a navrch dejte krůtu (prsy nahoru).
  • Nohy volně svažte kuchyňským provázkem, potřete olejem a okořeňte.
  • Nalijte cider do pekáče a poté pekáč volně zakryjte alobalem.
  • Pečte vypočítanou dobu, občas podlévejte.
  • 45 minut před tím, než má být krůta hotová, nakrájejte každé jablko na 6 měsíčků a přidejte do pekáče.
  • Pokud krůta nehnědne, odstraňte alobal.
  • Chcete-li zkontrolovat, že je propečená, zapíchněte vidličku do nejtlustší části prsou a zkontrolujte, zda šťáva, která vytéká je zlatavá a čirá.
  • Pokud má šťáva červený nádech, vraťte krůtu do trouby a kontrolujte každých 10 minut.
  • Případně použijte teploměr na maso – teplota musí být minimálně 72°C při vložení do nejsilnější části prsou.
  • Přendejte krůtu na prkénko a jablka do mísy (šťávu z krůty si nechte v pekáčku).
  • Krůtu dobře zakryjte alobalem a čistými utěrkami, aby se teplo udrželo.
  • Nechte na teplém místě odpočívat alespoň 30 minut nebo až 1a 1⁄4 hodiny.
  • Omáčku připravíte tak, že vařečkou oškrábete dno pekáče, abyste odstranili lepivé kousky, a sceďte do džbánu.
  • Z vrchní části džbánu odstraňte lžící veškerý tuk.
  • Do velkého hrnce přidejte mouku a několik lžic propasírované tekutiny a vařte na středním plameni 1 minutu.
  • Přišlehejte cider nebo vývar, poté přecezenou šťávu z vaření, 100 ml vody a hořčici, aby vznikla hladká omáčka a za občasného míchání nechte probublávat, dokud nezhoustne.
  • Můžete dokořenit.
  • Chcete-li podávat, krůtu odkryjte a přendejte na teplý talíř.
  • Ozdobte odloženými měsíčky jablek a podávejte s omáčkou (v případě potřeby ohřátou).
Krůta s pečenými jablky a nádivkou ve slanině na velkém talíři s vedle položeným příborem.
www.goodhousekeeping.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na krůtí pečeni pro milovníky drůbeže. Pochutnáte si!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.