Klíčem k tomuto receptu na zvěřinovou kýtu je marináda, která maso nejen ochutí, ale udržuje ho při vaření vláčné a zajišťuje, že se nevysuší. Maso opravdu stačí nechat v troubě 25–30 minut, jinak můžete riskovat vysušení. A 20 minut odpočinku zajistí, že maso zůstane měkké a jemné. Pro další inspiraci se podívejte na tyto recepty na srnčí maso.
Co budeme potřebovat
Na brambory
- 1 kg brambor
- 150 ml oleje
- 4 snítky rozmarýnu
- 8 stroužků česneku
Na marinádu
- 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 4 lžíce šťávy z granátového jablka
- 1 lžíce jalovcových bobulí
- 1/2 lžičky mleté skořice
- tymián
- 2 velké snítky rozmarýnu
- 1/2 citronu (šťáva)
- 2 lžíce oleje
Na zvěřinu
- 1,5 kg srnčí kýty
- 1 lžíce oleje
Na omáčku
- 150 ml červeného vína
Postup
- Brambory nakrájíme na 4 cm kousky a uvařte ve ve vodě.
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Do plechu přidejte olej, brambory, rozmarýn, česnek a vydatně posypte solí.
- Pečte 25–30 minut, dokud brambory nezezlátnou a nebudou křupavé.
- Smíchejte všechny ingredience na marinádu v misce dostatečně velké, aby se do ní maso vešlo, s 1 lžičkou jemné soli a 1/2 lžičky mletého černého pepře.
- Vložte maso do mísy, vmasírujte do něj marinádu a nechte chladit alespoň 6 hodin nebo přes noc.
- Maso vyjměte z lednice alespoň 1 hodinu před vařením.
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Vyjměte maso z mísy a potřete dno pekáčku marinádou.
- Maso ochutíme 1 lžičkou soli.
- Na pánvi rozehřejte olej a maso na něm pár minut z obou stran opečte, aby získalo barvu. Poté ho položte naplocho na pečicí plech na marinádu.
- Pečte 25–30 minut pro stupeň rare až medium rare.
- Maso vyjměte na talíř a před krájením nechte alespoň 20 minut na teplém místě odpočívat.
- Mezitím přilijte víno do marinády v pekáči.
- Položte ho na plotnu na vysokou teplotu.
- Omáčku necháme mírně zredukovat a poté scedíme.